Elon Musk, az MI szakértők csoportjának tagjaként, nemrég még a mesterséges intelligencia modellek fejlesztésének szüneteltetésére szólított fel mindenkit. Mindennek ellenére néhány napon belül megalapozta saját vállalkozását, az xAI nevű céget. Az új startup fő célterületei a chatbotok és a mesterséges intelligencia technológiák, különös tekintettel azokra, melyek az OpenAI és a ChatGPT által használt technológiákkal versenyeznek. A cég ma hivatalosan is bemutatkozott, és több részlet is napvilágot látott.

Az xAI hivatalos weboldalán szereplő közlemény szerint a startup célja “az univerzum valós természetének megértése”. Elon Musk a Twitteren azt írta, hogy a cég ambíciója a “valóság megértése”. Az xAI vállalatot hivatalosan Nevadában jegyezték be ebben az év márciusában, a technikai csapata azonban Kalifornia, San Francisco területén dolgozik.

A cég weboldalán található egy bejelentés, amely szerint “Az xAI különálló entitás az X Corp-tól, amely a Twittert ellenőrzi, ugyanakkor szorosan együttműködünk az X-szel, a Teslával és más vállalatokkal missziónk elősegítése érdekében”. Elon Musk nemrég bevallotta, hogy nagy mennyiségű grafikus processzort (GPU-t) vásárolt, amelyek kulcsfontosságúak a mesterséges intelligencia szoftverek fejlesztésében, de nem árulta el, mire készül ezekkel.

Az xAI csapata elismert mesterséges intelligencia szakértőkből áll, köztük olyanokból, akik az OpenAI-nál, a ChatGPT készítőjénél, a Google-nél és a Microsoft-nál dolgoztak. A Fox televíziós csatorna volt műsorvezetője, Tucker Carlson egy interjúban elmondta, hogy Elon Musk célja, hogy “a harmadik opciót” hozza létre az MI nagyjai, azaz a Microsoft / OpenAI és a Google mellett.

Elon Musk jelenleg több nagyvállalatot is birtokol, többek között a Teslát, a SpaceX űrvállalatot, a Twittert és a The Boring Companyt, amely föld alatti alagutak építésével foglalkozik. Ezenkívül a Neuralink nevű cég is az ő tulajdonában van, amely agyi implantátumokkal foglalkozik.