Az értekezletet a non-profit Future of Life Institute szervezte, amelyet több mint 1000 ember, köztük Elon Musk, az Apple társalapítója, Steve Wozniak, és a Stability AI vezérigazgatója, Emad Mostaque írt alá. A levél célja, hogy szünetet kérjen az AI fejlesztésében, amíg a szakértők nem dolgoznak ki közös biztonsági protokollokat, amelyeket független szakértők által fognak bevezetni és alkalmazni.

Az erős AI rendszerek csak akkor fejleszthetők, ha biztosak vagyunk abban, hogy pozitív hatásuk lesz, és kockázataik kezelhetők.

A levél részletezi a versenyképes AI rendszerek által okozható potenciális társadalmi és civilizációs kockázatokat, mint például gazdasági és politikai zavarok, és felszólítja a fejlesztőket, hogy együttműködjenek a politikai döntéshozókkal a kormányzás és a szabályozó hatóságok kérdéseiben.

A levél hátterében az Europol hétfőn csatlakozott a ChatGPT-vel kapcsolatos etikai és jogi aggodalmakhoz, figyelmeztetve az AI rendszer visszaélésszerű felhasználásának lehetőségére, például phishing, dezinformáció és kiberbűnözés terén.

A Microsoft által támogatott OpenAI ChatGPT rendszere tavaly óta létezik, és azóta versenytársai hasonló termékeket dobtak piacra, és a vállalatok beépítették vagy integrálták a technológiát alkalmazásaikba és termékeikbe.