Bill Gates, a Microsoft társalapítója, arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) éppen arra készül, hogy teljes mértékben újragondolja a virtuális asszisztensek működését. Gates elképzelése szerint a személyes digitális ügynökök egyszer olyan képességekkel bírnak majd, mint időpontok egyeztetése, utazások szervezése, sőt érzelmi támogatás nyújtása.

Ezek az ügynökök olyan erősek és hatékonyak lesznek, hogy végül felváltják számos jelenlegi digitális szolgáltatásunkat, mint például a keresőmotorok, a termelékenységi szoftverek és az online bevásárló oldalak. Gates szerint a személyes digitális asszisztensek nélkülözhetetlenné válnak majd a jövőben, és ezzel teljesen új paradigmát teremtenek az MI alkalmazásában.

A Gartner piackutató cég előrejelzése alapján 2024-re a lakosság 69%-a minden nap használni fogja a személyes digitális segédet. Már ma is számos személyes digitális segéd található a piacon, mint például az Amazon Alexa-ja, az Apple Siri-je, és a Google Asszisztense. De Gates szerint a következő generációs személyes digitális ügynökök sokkal hatékonyabbak lesznek.

Ezek az új generációs asszisztensek sokkal jobban megértik majd az emberek igényeit és szokásait, mint a jelenlegiek. A tervek szerint ezek az eszközök képesek lesznek mindenben segíteni, az egész napunk megtervezésétől kezdve, egészen az életünk élvezetesebbé tételéig. Gates szerint ezek az ügynökök a jövőben segítenek nekünk hatékonyabbak, produktívabbak és boldogabbak lenni.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a személyes digitális asszisztensek fejlesztésével együtt járnak potenciális kockázatok is. Például, felhasználhatók lehetnek az emberek megfigyelésére vagy manipulálására. A technológia potenciális előnyeinek kihasználása mellett fontos, hogy figyelmet szenteljünk ezeknek a kockázatoknak és tegyünk megfelelő lépéseket