Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely kötelezi a TikTokot, hogy amerikai tulajdonba kerüljön. Ez a lépés az amerikai kormány aggodalmát tükrözi a ByteDance-szel, a TikTok mögött álló vállalattal szemben, amelyet azzal vádolnak, hogy felhasználói adatokat ad el a kínai kormánynak. Az új törvény szabályozási intézkedéseket tartalmaz a kínai informatikai termékekkel, különösen a TikTokkal kapcsolatban az Egyesült Államokban.

A törvény értelmében a ByteDance vállalatnak, a TikTok tulajdonosának kilenc hónap áll rendelkezésére az alkalmazás amerikai befektetőnek történő eladására. Ellenkező esetben az alkalmazást betilthatják az USA-ban. A TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew, kijelentette, hogy a vállalat jogi lépéseket fog tenni a döntés ellen.

Shou Zi Chew így nyilatkozott: „Ne aggódjanak, nem hagyjuk el a terepet. Továbbra is harcolni fogunk a bíróságokon a jogainkért. A tények és az amerikai alkotmány mellettünk állnak, és mi fogunk győzni.”

A törvény 270 napot biztosít a Byte Dance számára, hogy olyan befektetőt találjon, aki nem tekinthető az Egyesült Államok ellenségének, és aki megvásárolja a TikTokot. Az amerikai tisztviselők szerint az alkalmazás lehetőséget ad Kínának a felhasználók megfigyelésére és manipulálására. Most már azon múlik, hogy a ByteDance képes lesz-e bizonyítani, hogy nincsenek kapcsolatai Kínával, és elkerülni a lehetséges szankciókat.

Emlékeztetőül, a Xiaomi nemrég nyert egy pert az USA ellen, amikor az amerikai kormány próbálta a céget a feketelistára tenni, mint a Huaweit. Így a ByteDance is jogosult védekezni a bíróságon, sőt, esélye is van a győzelemre. Várjuk, hogy hogyan alakulnak a további fejlemények.

További információkért olvassák el cikkünket arról, hogy mely országok tiltották be a TikTokot és miért.