Számtalan alkalommal hallhattuk már, hogy a fényképezőgépek és a videókészítő eszközök igen magas áron mozognak, főleg, ha a csúcskategóriás filmgyártásról van szó, ahol a berendezések akár százezrekbe is kerülhetnek. Azonban a legutóbbi időkben a mobiltelefonok látványosan fejlődtek, kiváló minőségű szenzorokkal, optikai stabilizátorokkal és egyedi felvételi módokkal gazdagodva, amelyek hozzájárulnak a részletes képek elkészítéséhez.

Az ötvenezer eurós RED kamera és az iPhone 14 Pro Max csatája vaktesztben (videó)

Nemrégiben Rainer Wolf, a Wolffilms Academy vezérigazgatója, egy “vakteszt” videót tett közzé. A különlegesség abban rejlik, hogy ebben a felvételben egy mintegy 411 000 forintos okostelefon (iPhone 14 Pro Max) kameráját hasonlítják össze egy 18 750 000 forintos RED videokamerával (RED V-Raptor 8K VV). Azt javasoljuk, hogy először nézzék meg a videót, és próbáljanak meg rájönni, melyik felvétel készült az Apple csúcskategóriás okostelefonjával.

A RED kamerák a hollywoodi nagy rendezők és operatőrök kedvelt eszközei, amelyek az igényes filmes munkák alapját képezik. 2023-ban azonban látunk egy negyvenedszer olcsóbb okostelefont is, ami szintén lenyűgöző eredményeket produkál. Noha ezt a videót telefonon, táblagépen vagy monitoron nézhetjük meg, az iPhone-nal és a RED kamerával készült képek közötti különbségek minimálisnak tűnnek. Nem is csoda, hogy vannak tartalomgyártók, YouTuberek, akik szívesebben használják saját okostelefonjukat a videók elkészítéséhez.

A jelen esetben természetesen számít a kamera mögött álló személy képessége és tehetsége is. A telefonnal való felvétel minőségét beállítások és lehetőségek finomítása segíti. Érthető, hogy nem minden titkot tár fel ingyenesen a YouTube-on, figyelembe véve, hogy a leírásban található egy hivatkozás a saját filmes művészeti kezdőkurzusára.

Ezek ellenére Rainer később közzétett egy másik videót, amiben bemutatta, milyen beállításokat alkalmazott az iPhone 14 Pro Max-szal készült felvételeknél. Ha kíváncsiak, ajánlott használni a CC (feliratozás) funkciót a videó nézése közben.

A komparatív felvételeket általában kisebb képernyőn fogjuk nézni, mégis bevallom, elég nehéz eldönteni, melyik felvétel készült az iPhone 14 Pro Max-szal. Az Apple ezzel a csúcskategóriás okostelefonnal egy új felvételi módot, az Action Mode-ot hozta létre, amely gimbal-szintű stabilizációt biztosít, és a Cinematic Mode segítségével 4K felbontásban, 30 FPS vagy 24 FPS sebességgel készíthetünk felvételeket.

Azonban a Cinematic módot csak akkor érhetjük el, ha iPhone 14 Pro-nk vagy 14 Pro Max-unk van 256 GB, 512 GB vagy nagyobb tárhellyel. Az ilyen képességekkel rendelkező modellek Magyarországon mintegy 411 000 forinttól kezdődnek.

A cikk alatti hozzászólásokban várjuk a véleményeket, gondolatokat a YouTube-on tett vakteszttel kapcsolatban. Sikerült kitalálniuk, melyik klip az iPhone-nal készült?