Sam Altman, az OpenAI elnöke, aki a népszerű ChatGPT MI chatbot mögött áll, százmilliókat gyűjtött be egy projekt támogatására, amelyet ő maga alapított. A célja, hogy ingyen szétossza a kriptovalutát az emberek között, mert mint állítja: “Egyediek vagyunk.” A projekt neve “Worldcoin”, és egy olyan eszközt használ, ami az írisz szkennelésével azonosítja az embereket. Nézzük a részleteket!

Az OpenAI vezére, Sam Altman az írisz szkenneres azonosítást hozza a kriptopiacra

A projekt mögött álló cég a Tools for Humanity, melyet Sam Altman és Alex Blania alapítottak. Eddig több mint 115 millió dollárt gyűjtöttek össze egy C-sorozatú finanszírozási körben, melyet a Blockchain Capital vezetett. A projekt honlapja szerint, akik egy “Orb” (az íriszszkennelő eszköz) segítségével hitelesítették saját egyediségüket, igényelhetnek Worldcoin tokeneket (WLD néven azonosítva) a World App alkalmazásban.

A Worldcoin-t a múltban bírálták a percepciós adatvédelmi kockázatok miatt. Az amerikai hírszerzési szolgálatok korábbi alkalmazottja, Edward Snowden, 2021-es projektbemutatójuk után ezt írta: “Ne katalogizáljuk a szemgolyókat!”.

Az OpenAI vezére, Sam Altman az írisz szkenneres azonosítást hozza a kriptopiacra

A Worldcoin honlapja szerint ez a kriptopénz nem lesz elérhető az Egyesült Államokban és néhány más országban. A C-sorozatú finanszírozási körben részt vett a 16z crypto, a Bain Capital Crypto és a Distributed Global. Alex Blania, a Tools for Humanity társalapítója és vezérigazgatója a Bloombergnek nyilatkozva elmondta, hogy az új finanszírozást termékfejlesztésre és a jelenleg 150 főből álló csapat bővítésére fogják felhasználni.

Bemutatásukkor a cég arra számított, hogy a piaci bevezetés első hónapjaiban körülbelül egymilliárd felhasználót vonz majd. Jelenleg azonban a Worldcoin-nak csak körülbelül 1,754 millió hitelesített felhasználója van. A Worldcoin annak ellenére, hogy nem szokványos megközelítést alkalmaz, állítja, hogy betartja a biometrikus adatgyűjtési és adatátviteli jogszabályokat, beleértve az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletét (GDPR).

Az EU-ban a vállalatot a bajor állami adatvédelmi felügyelet ellenőrzi.