Elon Musk vezetése alatt a Twitter meglepő lépést tett: kilépett az Európai Unióval kötött, hamis hírek elleni megállapodásból. A megállapodás, amely az EU Jó Gyakorlati Kódexét tartalmazza, összesen 38 nagyvállalatot tömörít, köztük a Google-t, a Meta-t és a TikTok-ot.

Musk vezetésével a Twitter felbontja az EU-s megállapodást a dezinformáció elleni küzdelemben

Ennek ellenére a Twitter úgy döntött, hogy kilép ebből a jelentős csoportból, amelynek fő célja a dezinformáció terjedésének megfékezése volt. Ugyanakkor a cég kötelezettségei továbbra is fennmaradnak. Thierry Breton, az EU Bizottságának tagja a következőket mondta: “Futhatsz, de elbújni nem tudsz”. Ezt a kijelentést május 26-án tette közzé, továbbra is hangsúlyozva, hogy a technológiai vállalatoknak be kell tartaniuk a törvényeket. Az EU Jó Gyakorlati Kódexét nem csak a fenti tech óriások, hanem számos civil szervezet, tényellenőrző intézmény és szoftverfejlesztő cég is aláírta.

Februárban jelentették be a dezinformáció elleni küzdelem terén elért előrehaladást. Ez a fejlődés Egyesült Államok számára kulcsfontosságú a 2024-es évben, amikor is az USA-ban elnökválasztás lesz. Az EU az elmúlt években intenzíven küzdött a Covid-19-ről és az ukrajnai háborúról szóló hamis hírek ellen.

A találkozón a Twitter csak egy 80 oldalas jelentést mutatott be, szemben a TikTok, Meta, Google és Microsoft 150-200 oldalas anyagaival. Az EU nem elégedett a Twitter magatartásával, ezért Musk kivonta a vállalatot a megállapodásból. Már korábban is bezárta a tartalom moderálásával foglalkozó részlegeket, és összetűzésbe került a sajtóval, amikor kitiltott néhány újságírót, akik szerinte saját vagy családja privát adatait hozták nyilvánosságra.