Az Apple 2023-ban némi csalódást okozott, amikor az iPhone 15 Pro Max modell kapott jelentős kamerainnovációkat, míg az iPhone 15 Pro csupán korlátozott fejlesztéseket látott. A Pro Max egy periszkópos, tetraprismás telefotó kamerával jött, amely 5X-es optikai zoom képességgel rendelkezett, szemben az iPhone 15 Pro és az iPhone 14 Pro 3X-es optikai zoomjával. Viszont 2024-ben változik a helyzet.

Ming-Chi Kuo elemző és a MacRumors információi szerint az Apple 2024-ben az iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max modelleken is bevezeti a tetraprismás telefotó kamerát. Ez a technológia egy összehajtható szerkezetet jelent, amely számos lencsét és üvegelemet tartalmaz, “tetraprism” elrendezésben. Ez a kialakítás lehetővé teszi a fény többszöri visszaverődését, így elérve az 5X-es optikai zoomot, amely jelentős javulást jelent az Apple korábbi 3X-es limitjéhez képest.

Az iPhone 15 Pro-n nem volt elég hely a tetraprismás kameramechanizmus számára, de az új iPhone Pro modellek méretének növelésével – amelyek 6,3 és 6,9 hüvelykes kijelzőket kapnak – elegendő helyet biztosítanak az új periszkópos kamerának. Az Apple belső dokumentumai már részletezik az iPhone 16 Pro kamerájának tervezését, ami hasonlít az iPhone 15 Pro Max kamerájához.

Az iPhone 16 Pro és 16 Pro Max modellek további újításokat is kapnak, mint az új processzorok, a Wi-Fi 7, egy új Capture gomb, valamint egy 48 megapixeles ultrawide kamera. A modellek bemutatójára 2024 szeptemberében kerül sor.