A technológiai óriás, a Microsoft, hatalmas lépést tett előre a játékpiac meghódításában. Az Európai Unió versenyhivatala ugyanis zöld utat adott az Activision, a népszerű játékfejlesztő cég megvásárlásához. Az üzlet ezzel már csak a részvényesek szavazásától és a hatóságok további jóváhagyásától függ.

A Microsoft által bejelentett, és most már az EU által is jóváhagyott akvizíció, összesen 68,7 milliárd dollárt tesz ki. Ez a összeg forintban kifejezve (kb. 23 700 milliárd Ft) a valaha volt legnagyobb mértékű felvásárlást jelenti a technológiai szektorban.

A Microsoft és az Activision egyesítésével a Redmondi óriás több mint 30 játékstúdiót vonhat be az Xbox és PC játékkínálatába. Az Activision legismertebb címei között található a Call of Duty, a World of Warcraft és az Overwatch, amelyek már évek óta hatalmas népszerűségnek örvendenek a játékos közösségben.

Az üzlet jóváhagyása után, az Activision részvényei 10%-os emelkedést mutattak, amely tovább erősítette a piaci bizalmat a Microsoftban. Az európai jóváhagyás ezen felül egyértelmű jelzés a többi nagy technológiai cég számára is, hogy a játékfejlesztés és -elosztás terén komoly versenytársra leltek.

Az ügylet befejezésének időpontja még nincs kőbe vésve, de a piaci szakértők szerint várhatóan 2023 végén zárul le. A jövő hónapokban minden bizonnyal több információ fog napvilágot látni a Microsoft és az Activision közötti üzletről és annak várható hatásairól.