Az Apple újra bebizonyította, hogy mennyire kreatív tud lenni a szabályok megkerülésében. Friss információk szerint az iPad készülékeken továbbra sem lesz lehetőség az App Store-on kívüli alkalmazások telepítésére, ellentétben az iPhone-okkal, ahol ez már lehetséges lesz.

Kezdjük az elején: az Apple bejelentette, hogy 2024 márciusától az iPhone felhasználók Európában képesek lesznek telepíteni alkalmazásokat az App Store-on kívülről. Ez az EU DMCA törvényeinek és szabályozásainak köszönhető, amelyek lehetővé teszik az úgynevezett “sideloading”-ot az iOS 17.4 beta verziójától kezdődően. Ez egy hatalmas lépés az iPhone tulajdonosok számára, mivel lehetőséget ad nekik arra, hogy szélesebb körű alkalmazások közül válogassanak.

De itt jön a csavar: az iPad felhasználók nem részesülnek ebben a lehetőségben. Bár az iOS és az iPadOS számos közös jellemzővel rendelkezik, az Apple úgy döntött, hogy nem terjeszti ki ezt a nyitottságot a táblagépeire. Az EU-ban meghatározott többi szabály, mint például a böngésző motorok cseréje vagy az Apple Pay helyett más fizetési rendszerek használata, szintén nem érvényesül az iPadeken.

Ez érdekes fordulat, tekintve, hogy az EU maga is különálló entitásként kezeli az iPadOS-t az iOS-től, így lehetővé téve az Apple számára, hogy kikerülje ezeket a szabályokat. Az Apple-nek azonban strukturális változtatásokat is kellett eszközölnie, többek között a fejlesztők által fizetendő jutalékok csökkentésével: mostantól 17% kezdődik, ami egy év után 10%-ra csökken a legtöbb fejlesztő és előfizető esetében.

Várhatóan az EU nyomás alatt további változásokat fog eszközölni az iPad App Store működésében is, de ez még a jövő zenéje. Addig is az iPad felhasználóknak meg kell elégedniük az App Store által kínált lehetőségekkel.