Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) úgy döntött, hogy megtiltja az automatizált, úgynevezett robocall telefonhívásokat, amelyek mesterséges intelligencia által generált hangokat használnak. Ez a lépés különösen az időseket és a technológiában kevésbé jártasokat célzó csalások elleni küzdelemre irányul. A döntést csütörtökön jelentették be, és azonnal hatályba is lépett.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy egyre több ilyen jellegű hívás érkezik, amelyek hírességek vagy politikusok hangjait imitálják, ami nemcsak csalásokhoz vezethet, de akár választási eredményeket is befolyásolhat. Jelentős esemény volt januárban, amikor New Hampshire állam választói olyan robocall hívásokat kaptak, amelyek Joe Biden hangját utánozták, arra buzdítva az embereket, hogy ne szavazzanak az előválasztásokon. Az államügyész kiderítette, hogy a hívások mögött két texasi cég áll.

Ezenfelül januárban az FCC 26 amerikai állam által aláírt levelet kapott, amely a marketing célú telefonhívásokban az MI használatának korlátozását kérte. A deepfake technológia nem csak a telefonhívások területén jelent problémát, hanem a közösségi médiában és a videómegosztó platformokon is egyre nagyobb kihívást jelent. Politikusok és hírességek egyaránt szembesültek már azzal, hogy olyan tartalmak jelentek meg róluk, amelyeket ők sosem mondtak vagy csináltak, ezzel komoly zavart okozva a közvéleményben.

Ez a fejlemény rámutat arra, hogy a deepfake és az MI által generált tartalmak kérdése globális problémát jelent, ami komoly aggodalmakat vet fel a digitális kommunikáció etikáját és megbízhatóságát illetően. Az Egyesült Államok döntése fontos lépés a digitális csalások és a manipulatív tartalmak elleni küzdelemben, jelezve a technológia felelősségteljes használatának fontosságát.