Az ETNews jelentése szerint a Samsung Display az új, M14 névre keresztelt OLED paneleit a Google Pixel 9 és az Apple iPhone 16 Pro modellekhez fogja szállítani. Az M14 OLED panelek az organikus anyagok új generációját használják, melyeket stratégiai okokból választottak ki, hogy a második félévben megjelenő csúcskategóriás okostelefonokat támogassák.

A piaci információk szerint a Samsung Display az M14-es anyagkészlettel ellátott OLED paneleket a Google három új Pixel 9 modelljéhez és a második generációs Pixel Foldhoz fogja biztosítani. A Pixel 9 sorozat augusztus 13-án kerül bemutatásra a „Made by Google” eseményen. Az Apple részéről pedig az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek kapják meg az új M14 OLED paneleket, míg az iPhone 16 és 16 Plus modellekben az előző generációs M12 anyagot alkalmazzák.

OLED technológia és az M14 anyagkészlet

Az OLED technológia lényege, hogy az organikus anyagok önmaguktól bocsátanak ki fényt, amikor áramot vezetnek át rajtuk, ellentétben az LCD kijelzőkkel, amelyek külön fényforrást igényelnek. Az OLED anyagok színt, élettartamot és fényerőt határoznak meg. Az M14 anyagkészletet a Samsung Display most vezeti be először, és az eddigi legjobb teljesítményt nyújtja fényerő és élettartam tekintetében.

Az M14-es anyagkészletet dél-koreai vállalatok, mint a Deoksan Neolux, a Samsung SDI és az LG Chem biztosítják. A Deoksan Neolux szállítja a vörös és zöld primer anyagokat, valamint az úgynevezett „hole transport layer” (HTL) réteget. A Samsung SDI biztosítja a zöld host anyagot, míg az LG Chem az „electron transport layer” (ETL) és a „hole-blocking layer” (a-ETL) rétegeket szállítja.

Google Pixel és Apple iPhone modellek

A Google három új Pixel 9 modellt tervez kiadni: a standard modellt, a Pro-t és a Pro XL-t. Az új modellek bemutatása a Google eseményén lesz, ahol várhatóan a második generációs Pixel Fold is bemutatkozik. Az Apple iPhone 16 sorozat pedig négy modellel érkezik: a 6,1 hüvelykes regular, a 6,7 hüvelykes Plus, a 6,3 hüvelykes Pro és a 6,9 hüvelykes Pro Max modellekkel. Az új M14 OLED panelek a Pro és Pro Max modellekben lesznek alkalmazva.

Ezek a fejlesztések jelentős hatással lehetnek a kijelzőiparra, és várhatóan tovább növelik a Samsung Display pozícióját a csúcskategóriás OLED panelek piacán.