Az Apple úgy tűnik, enged a Google és az Európai Unió nyomásának, és ezen a héten jelentős változásokat hoz. Egyrészt bejelentették, hogy 2024-től az RCS (Rich Communication Services) technológiát fogják támogatni az iOS rendszerben, másrészt lehetővé teszik harmadik féltől származó alkalmazások telepítését az iOS-en.

Az Egyesült Államokban nagy jelentősége van annak, hogy milyen színűek a beszélgetési buborékok a különböző üzenetküldő szolgáltatásokban. A kék buborék az iMessage-t és az iPhone birtoklását jelzi, ami jólétet sugall, míg a zöld buborékot gyakran “szegényesnek” tartják. Ezért vált virálissá a Nothing Chats, amely úgy tűnt, hogy az iMessage-t hozza el az Androidra. De visszatérve a nap témájához, az Apple végül engedett és 2024-től bevezeti az RCS üzenetküldést az iOS-en.

Az RCS egy iMessage-szerű, az SMS-re épülő standard. Mivel az RCS valamilyen mértékben versenytársa az iMessage-nek, az Apple eddig vonakodott beépíteni az iPhone-okba. Úgy tűnik, hogy 2024-től az RCS és az iMessage együtt fognak működni az iOS rendszerben. A hírek szerint az RCS üzenetek továbbra is zöld buborékokban jelennek meg.

Az Apple hivatalos nyilatkozata a 9to5Mac-nek:

“Jövő év végén hozzáadunk támogatást az RCS Universal Profile-hoz, amelyet most már az GSM Association is elfogadott. Úgy gondoljuk, hogy az RCS Universal Profile jobb interoperabilitást fog biztosítani az SMS és MMS szolgáltatásokhoz képest. Ez párhuzamosan fog működni az iMessage-szel, amely továbbra is az Apple felhasználók számára a legjobb és legbiztonságosabb üzenetküldő élményt nyújtja.”

Az RCS többek között jobb keresztplatformos kapcsolatot biztosít az iPhone és Android között, “olvasott” jelölést, jelzést arról, hogy a másik fél épp ír (három pont, mint a Facebook Messengeren), magas minőségű kép- és videomegosztást, valamint helymegosztást. De mi lesz a zöld buborékokkal? A Google az RCS fő támogatója, és tőlük származik a nyomás.