Az MI iparágában ma váratlan és sokkoló hír érkezett: az OpenAI Inc. igazgatótanácsa úgy döntött, hogy Sam Altman-t, a ChatGPT képviselőjét és a kezdetek óta jelen lévő alakját, eltávolítja a vezérigazgatói pozícióból. A szervezet hivatalos blogján közzétették a részleteket. Lássuk, mi állhat a döntés mögött.

Az igazgatótanács vádolja Sam Altman-t: “nem volt mindig őszinte a kommunikációjában a tanáccsal, akadályozva annak képességét, hogy ellássa felelősségeit”. Ezenkívül a tanács kiemelte, hogy “nincs már bizalmuk abban, hogy továbbra is vezesse az OpenAI-t”.

Az átmeneti vezérigazgatói pozíciót azonnali hatállyal Mira Murati vette át, aki eddig a cég technológiai igazgatója (CTO) volt. Altman vezérigazgatói pozícióból való eltávolításával egyidejűleg kilép az OpenAI igazgatótanácsából is. A tanács döntésének meglepő volta miatt Greg Brockman is lemondott az OpenAI igazgatótanácsának elnöki pozíciójáról, de továbbra is alkalmazottként marad a vállalatnál egy másik pozícióban.

Sam Altman eltávolítása az OpenAI vezérigazgatói pozíciójából: Mi áll a döntés hátterében?

Lehet, hogy kíváncsiak vagytok, kik alkotják az OpenAI igazgatótanácsát. Nos, a tanács tagjai között ott van Ilya Sutskever főkutató, valamint független igazgatók: Adam D’Angelo (a Quora vezérigazgatója), Tasha McCauley (tech vállalkozó) és Helen Toner (a Georgetown Egyetem Emergencia Biztonsági és Technológiai Központja).

Jelenleg Mira Murati az átmeneti vezérigazgató, azonban az OpenAI elindítja a folyamatot egy állandó vezérigazgató kinevezésére.

Sam Altman eltávolítása az OpenAI vezérigazgatói pozíciójából: Mi áll a döntés hátterében?

Altman volt a cég legismertebb arca, a ChatGPT képviselője és az exponenciálisan növekvő iparág szószólója. Idén még a Kongresszus előtt is tanúvallomást tett az MI-ra vonatkozó új szabályokkal kapcsolatban.

Altman a közösségi médiában így ír:

„Ez számomra egy személyes átalakulás volt, és remélem, a világ számára is egy kicsit. A legjobban azt élveztem, hogy ilyen tehetséges emberekkel dolgozhattam.”