Magyarországon, ahol a lakosság 20-25%-a még nem rendelkezik bankkártyával, a készpénzmentes vagy kevesebb készpénzt igénylő megközelítés nehézségekbe ütközik. Ennek ellenére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemzetközi szinten határozottabban sürgeti ezt az irányt.

Mit kér az IMF

Az IMF ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva arra szólította fel a nemzeteket, hogy tegyenek proaktív lépéseket a központi banki digitális pénznemek (CBDC) fejlesztése érdekében. Már 11 ország, köztük Nigéria és a Karib-térség néhány állama, rendelkezik ilyen pénznemmel. További 120 ország vizsgálja és kutatja a hasonló fizetési rendszerek bevezetésének lehetőségét.

Az IMF nemrégiben egy virtuális kézikönyvet is közzétett a központi banki digitális pénznemekről. A cél az, hogy a világ országai között interoperábilis technológiákat hozzanak létre. Az ilyen fizetési módok támogatói szerint ezek modernizálni fogják a fizetéseket és alternatívát kínálnak a fizikai készpénznek, amelynek használata csökkenőben van.

Mesterséges Inteligencia

Az IMF azt is javasolta, hogy az MI-t használják a digitális pénznemek elfogadásának felgyorsítására. Ez gyorsabb hitelminősítés elérését is lehetővé teszi, de az adatvédelem és az adatbiztonság kérdéseire is felhívta a figyelmet. Meg kell valósítani a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása és a pénzlopás elleni védekezési rendszert is. Az MI-alapú RegTech megoldásokat is fontolgatják.

Kudarcok

Az izolált gazdaságok ideálisak a digitális pénznemek kipróbálására, ahol “a készpénz fenntartása és használata költséges”. 21 országban már pilot programokat futtatnak ilyen pénznemekkel. Vannak kudarcok is: Ekvádor és Szenegál felhagyott a projektekkel, és 16 országban inaktív a CBDC. Nigéria eNairája elég jól használt, de a háttérben még mindig kudarcnak tekintik.

Bankok

A CBDC-ket minden ország központi bankja szabályozza majd. Ezek mögött blockchain technológia áll, lehetővé téve a központi bankok számára, hogy kormányzati kifizetéseket közvetlenül a lakosság felé intézzenek, alacsonyabb költségekkel, mint a készpénz esetében. A 2022-ben megkérdezett bankok 93%-a azt állította, hogy kutatják ezt a pénznemtípust. Összesen 86 bankot kérdeztek meg.

Az IMF által közzétett kézikönyv itt található.