Az Apple jóváhagyta az Epic Games Store alkalmazásboltját az Európai Unióban, így a Fortnite fejlesztője saját alternatív app-piacterét indíthatja el ezekben az országokban. Az Epic Games a héten nyújtotta be a boltot az Apple-nek hitelesítésre. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy az Epic Games az Apple-t akadályozással vádolta az európai játékbolt indításában.

Ma korábban az Epic közölte, hogy az Apple kétszer is elutasította az Epic Games Store-t ezen a héten, állítólag azért, mert az „Install” gomb és az „in-app purchases” címkék túl hasonlóak voltak az Apple saját App Store elemeihez. Az Epic az elutasítást „önkényesnek, akadályozónak és a Digitális Piacok Törvényének (DMA) megsértésének” nevezte, és jelezte, hogy az ügyet jelenteni fogja az Európai Bizottságnak, de úgy tűnik, az Apple végül engedett és jóváhagyta az Epic korábban elutasított beadványát.

Az Epic Games és az Apple évek óta harcolnak az Apple zárt App Store ökoszisztémája miatt, és az Epic régóta szeretné elindítani saját piacterét az EU-ban az Apple új, a Digitális Piacok Törvénye által vezérelt szabályai alatt.

Az új app-piactér háttere

Az Apple és az Epic Games közötti konfliktus az elmúlt években számos jogi és szabályozási kihívást hozott magával. Az Epic lépése, hogy az Európai Unióban indítja el az alternatív app-piacterét, egy jelentős fordulat az App Store monopóliumával szembeni küzdelemben. Az Európai Bizottság által bevezetett Digitális Piacok Törvénye (DMA) célja a nagy tech cégek versenyellenes magatartásának korlátozása, ami most lehetőséget biztosított az Epic számára.

A következő lépések

Az Epic Games Store jóváhagyása után az Epic most azon dolgozik, hogy minél hamarabb elérhetővé tegye az alkalmazásboltot az iPhone és iPad felhasználók számára az EU-ban. Az Apple korábbi elutasításainak ellenére az Epic most lehetőséget kapott arra, hogy a fogyasztók számára új alternatívát nyújtson az alkalmazások letöltéséhez és vásárlásához, amit a fejlesztők is pozitívan értékelhetnek a nagyobb szabadság és az Apple 30%-os jutalékának elkerülése miatt.