Az Epic Games, a népszerű „Fortnite” videojáték fejlesztője, pénteken bejelentette, hogy az Apple akadályozta az iPhone és iPad eszközökre szánt Epic Games Store elindítását Európában. Ez a lépés újabb fejlemény az Apple és az Epic Games közötti vitában, amely az iOS alkalmazás ökoszisztéma feletti ellenőrzésről szól.

Az Apple két alkalommal is elutasította az Epic által benyújtott dokumentumokat, mert a benne szereplő gombok és címkék dizájnja túlságosan hasonlított az App Store elemeire. Az Epic szerint a „Telepítés” és az „Alkalmazáson belüli vásárlások” kifejezések használata iparági szabvány, amely több platformon is megtalálható.

Az Epic a közösségi médiában kifejtette, hogy az Apple elutasítása önkényes és akadályozó jellegű, valamint sérti a Digitális Piacok Törvényét (DMA). Az ügyben az Európai Bizottsághoz is fordultak panaszaikkal.

Apple és Epic Games: Hosszan tartó jogi csata

Az Apple közölte, hogy együttműködik az Epic-kel a probléma megoldása érdekében, hogy lehetővé tegye a játékbolt elindítását. Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Az Epic és az Apple közötti jogi csata 2020-ban kezdődött, amikor az Epic azzal vádolta az Apple-t, hogy a rendszerén belüli fizetésekért felszámított akár 30%-os jutalék sérti az USA antitröszt szabályait.

Idén év elején az Apple javaslatot tett az App Store politikáinak módosítására, hogy megfeleljen a márciusban hatályba lépett DMA irányelveinek. Az Apple lehetővé tette alternatív alkalmazásboltok használatát az iPhone-okon, valamint engedélyezte a saját fizetési rendszereik használatát, de bevezette az úgynevezett „alaptechnológiai díjat”, amit sok fejlesztő kizsákmányolónak tart.

Az EU újabb vizsgálatot indít

Az európai antitröszt hatóságok a múlt hónapban kijelentették, hogy az Apple módosított feltételei nem felelnek meg a DMA által előírt szabványoknak, és újabb vizsgálatot indítottak az Apple szerződéses követelményei ellen az alkalmazásfejlesztők és boltok számára.

Az Epic Games panaszt nyújt be az Apple ellen az EU-nál
Az Epic Games panaszt nyújt be az Apple ellen az EU-nál

Az ügy továbbra is figyelmet érdemel, hiszen komoly hatással lehet az európai digitális piac jövőjére és a mobilalkalmazások piacának szabályozására.