Az Apple a 2023-as WWDC-t Tim Cook nyitóbeszédével indította 2023. június 5-én, ahol megdöbbentett bennünket az Vision Pro kevert valóság szemüveggel. A szoftver fronton a főszereplő az iOS 17 volt, amely új dizájnnal, új alkalmazásokkal és új funkciókkal jelentkezett. Most ezekről lesz szó.

Az iOS 17, mint általában, ősszel, szeptember elején kerül piacra, és ami a kompatibilitást illeti, az iPhone 8 és az iPhone X készülékeket már nem támogatja.

iOS 17

Zárolás képernyőjén hívások, FaceTime

Mostantól te magad alakíthatod ki, hogy hogyan jelenj meg a képed a hívott fél képernyőjén, így vidám, egyedi és különleges benyomást kelthetsz. Ez a “Contact Posters” funkció teszi lehetővé ezt a személyre szabást. Az érkező hívás képernyőt teljesen újraalkották, most már egy nagy háttérképként mutatja a testreszabott képed.

iOS 17

A hangpostaüzenetek mostantól “Live Voicemail” formában érkeznek, amely valós időben kínálja a hívásod leírását a zárolási képernyőn, anélkül, hogy felvennéd a hívást. Persze dönthetsz úgy is, hogy felveszed a hívást.

iOS 17

A FaceTime mostantól lehetővé teszi, hogy rövid videóüzenetet küldj, ha a másik fél nem veszi fel a videohívást.

iMessage

Az iMessage néhány jelentős frissítést kapott, többek között a csoportos beszélgetésekben immár le tudod gördíteni az utoljára olvasott üzenetig, hogy tudd, hol tartasz, mindezt manuális görgetés nélkül. Van lehetőség üzenetek idézésére is, hogy közvetlenül válaszolhass rájuk, egyszerűen csak húzd el az üzenetet. Ez különösen hasznos a csoportos beszélgetések során.

Hogyan változtatja meg az iOS 17 az iPhone használatát? Új funkciók és alkalmazások bemutatója

Az iMessage-ben, akárcsak a WhatsAppban, elérhető a helymegosztás funkció is. Ez azt jelenti, hogy a szeretteid élőben követhetik a helyzetedet, ezt a funkciót mostantól beépítették az iMessage-be. Az élő helyzet megosztása widget mostantól beépítve jelenik meg a beszélgetésben, és nem szükséges teljes képernyős módba váltani ahhoz, hogy működjön. Új bejelentkezési funkció is megjelent, ami automatikus értesítésekkel tájékoztatja a barátaidat és családtagjaidat arról, hogy biztonságosan megérkeztél.

Az élő matricák is elérhetővé válnak egy új menüben, melyeket a saját képeidből hozhatsz létre.

NameDrop

NameDrop

Az AirDrop funkciót úgy frissítették, hogy mostantól elég, ha a két iPhone egymás közelébe kerül, és máris működik. Nincs szükség arra, hogy ki-ki elmondja a telefonját a másiknak, csak közelítsd az iPhone-od a másikéhoz, és már meg is oszthatod vele a Contact Poster-jét. Ezt a funkciót NameDrop-nak hívják.

Az AirPlay-en keresztüli tartalomlejátszás kezdeményezése is egyszerűbb lett: csak közelítsd egymáshoz az iPhone-okat. Így az AirDrop is egyszerűbbé vált.

AutoCorrect

AutoCorrect

Az iOS 17-ben megújult az AutoCorrect funkció, ami most már még okosabb algoritmusokat használ. Nem csak 2-3 szót elemz egyszerre, hanem komplett mondatokat is. Ráadásul megjegyzi azokat a szavakat is, amiket szándékosan írsz el helytelenül.

Új alkalmazás: Journal

iOS 17

Korábban a Notes alkalmazást használhattad jegyzetek készítésére vagy napló vezetésre, de most már elérhető a Journal alkalmazás is. Ide jegyezheted le gondolataidat, benyomásaidat, művészeti szövegeidet, naplóbejegyzéseidet. Az alkalmazás az iPhone-od ajánlásain alapul: megmutatja, hol voltál, milyen képeket készítettél és milyen zenét hallgattál aznap. Majd lejegyezheted, milyen gondolatok jártak a fejedben.

Készenléti képernyő

iOS 17

Ha az iPhone-od töltődik és MagSafe tartót használod, vízszintes helyzetben egy új módba válthatod. A zárolási képernyőn megjelenik egy nagy óra, vagy képeid diavetítése indulhat. Csúsztathatsz a Live Widgetekért vagy a Homekit vezérlőkért. Gyakorlatilag így lesz egy okosóra az éjjeliszekrényeden.

További újdonságok:

  • Nem szükséges már “Hey Siri”-t mondani, elég csak a “Siri”-t, ha az asszisztensedet szeretnéd aktiválni.
  • Az Apple Photos alkalmazás mostantól jobban felismeri a háziállataidat, és nevük szerint is azonosítja őket.
  • A Find My Item funkció lehetővé teszi, hogy az AirTag-et több emberrel is megoszd.
  • Az Apple Maps végre offline módot és térképek letöltését is támogatja.
  • A Safari nagyobb védelmet nyújt a Private Browsing módban.
  • A Health alkalmazás új funkciókat kapott a mentális egészség témakörében.
  • Az Apple Music alkalmazás mostantól lehetővé teszi, hogy közösen hozz létre lejátszási listákat.

Az iOS 17, amely számos újítást és fejlesztést tartalmaz, szeptemberben érkezik a felhasználók számára.