Nehéz elhinni, hogy a chatbot és a ChatGPT ötlete már egy éve velünk van. Persze, már korábban is léteztek, de mostanában váltak igazán népszerűvé. Ahogy a ChatGPT potenciálja egyre inkább nyilvánvalóvá vált, úgy jelentek meg a riválisok is, mint a Google Bard vagy a Baidu Ernie. Az Apple is dolgozik egy hasonló projekten, és az iOS 18 már tartalmazhatja ezt az MI funkciót.

Jeff Pu elemző, aki az Apple beszállítói láncára specializálódott, szerint a Cupertino-i cég beépítheti a generatív MI technológiát az iPhone és iPad készülékekbe. Ez valószínűleg 2024 második felében történhet meg. Pu a hongkongi Haitong International Securities beruházási cég alkalmazottja. Forrásai szerint az Apple 2023-ban több száz MI szervert kíván építeni, 2024-ben pedig még ennél is többet.

Az Apple-nak biztosan vannak tervei ezzel kapcsolatban. Elképzelése egy olyan felhő alapú MI és “szélen végrehajtott MI” rendszer bevezetését tartalmazza, amely több adatfeldolgozást végez a készüléken. Ha a 2024-es dátum valóban megállja a helyét, akkor az MI alapú funkciók az iOS 18 és az iPadOS 18 bemutatásával lehetnek elérhetők. Az Apple azonban nagyon elkötelezett a magánélethez, ami gátolhatja az ezen a területen tett erőfeszítéseit. A Microsoft és a ChatGPT nem törődtek ezzel, és emiatt problémákba ütköztek, például Olaszországban történő betiltások vagy jogi eljárások.

Tim Cook egy interjúban elárulta, hogy az Apple már évek óta dolgozik a generatív MI-n, bár konkrétumokat nem osztott meg. Kiemelte, hogy látja az MI negatív potenciálját is és azt, hogyan lehet felelősségteljesen integrálni a technológiai termékekbe.