Noha azt vártuk, hogy a Google I/O 2023 nyitóeseménye friss információkkal szolgál majd az Android 14-ről, valahogy ez mégsem történt meg. A Google mintegy egyórás keynote előadása során a Pixel Fold, Pixel Tablet és Pixel 7a újdonságaira fókuszált, az új szoftververzió részleteiről azonban nem ejtett szót.

A helyzet így nem egyértelmű, ezért elképzelhető, hogy az Android 14 egy különleges Google I/O session keretében kerül bemutatásra a következő napokban, további információkkal. Addig azonban megtudtuk, hogy az első béta verzió már elérhető a nem Pixel telefonok számára is, olyan partnerektől mint a vivo, Lenovo, Nothing, OnePlus, OPPO, realme, Xiaomi és Tecno. Ez egy változás az Android 13-hoz képest, ahol a Nokia, ASUS, Sharp és ZTE is szerepelt a listán.

Az Android 14 Béta már a OnePlus 11 5G-re is elérhető. A OnePlus 2023-as csúcstelefonja hozzáférést kapott az Android 14 Béta 11 verziójához a Developer Preview Program keretében. Megtudtuk, hogy a OnePlus szorosan együttműködött a Google-lel, hogy a felhasználóknak gyors, fluid és stabil OxygenOS rendszert biztosítsanak, mely az Androidon alapul.

Az Android 14 Béta már nem csak a Pixel telefonok kiváltsága – Íme a kompatibilis modellek listája

Az Android 14 Béta az alábbi telefonokon tölthető le:

  • Nothing Phone (1)
  • OnePlus 11
  • OPPO Find N2 Flip
  • vivo X90 Pro
  • iQOO 11
  • realme GT 2 Pro
  • Xiaomi 13 Pro
  • Xiaomi 13
  • Xiaomi 12T

A fentiekre kattintva letöltheti az Android 14 Béta ROM-ot, és elvégezheti a flashing folyamatot a készülékén, ha tudja, mire vállalkozik, és ért hozzá. A tapasztalatok szerint az élmény nem 100% stabil, és előfordulhatnak hibák, ezért azt javasoljuk, hogy ne frissítsen a fő telefonján.

Az Android 14 a biztonság, teljesítmény és produktivitás mellett a bizalmas adatok védelméről is szól. Új, AI alapú személyre szabási funkciókat kap, mint például az AI által generált háttérképek. Lesz lehetőség a háttérkép stílusának és témájának kiválasztására, egy “text to image diffusion model” használatával, amely egyedi háttérképeket generál. Lesznek mozgóképes háttérképek és emoji alapúak is.

A “Find My Device” funkció is újításokkal bővül, többek között támogatást kap többféle eszközhöz, mint például fejhallgatók, órák, karkötők, táblagépek, intelligens címkék. Felismeri, ha egy ilyen címke mozgásban van a közelben.