A Google Pixel 7a több szivárgás után végre megjelent, és a legolcsóbb kínálatként csatlakozik a Pixel 7 családhoz. Az új készülék érdekes újításokat kínál az előző generációhoz képest, és ugyanaz a Tensor G2 processzor hajtja, mint a magasabb Pixel 7 sorozatú változatokat. Az ár az Egyesült Államokban 499 dollártól (kb. 171 500 Ft) a sub-6GHz változatért és körülbelül 549 dollárt (kb. 189 000 Ft) a mmWave 5G verzióért. Nézzük meg, milyen újításokat hoz a Pixel 6a-hoz képest!

Megérkezett a Google Pixel 7a: Tensor G2 processzorral, továbbfejlesztett kamerával és 5G támogatással

Google Pixel 7a specifikációk és jellemzők

A Google Pixel 7a számos újítást hoz az A-sorozat számára. A készülék 6,1 hüvelykes OLED kijelzővel rendelkezik, amely immár 90 Hz-en fut. Bár ez elmarad a jelenlegi csúcskategóriás 120 Hz-es vagy 144 Hz-es képernyőktől, mégis mérföldkő az A-sorozat számára, végre elhagyva a régi 60 Hz-es képfrissítési sebességet. A telefon Full HD+ felbontással és a már kissé elavult Gorilla Glass 3 védelemmel rendelkezik, de így is megóvhat a karcoktól.

A Google Pixel 7a IP67-es por- és vízállósági besorolással rendelkezik. A telefon fémkerettel és műanyag hátlappal érkezik. A Google szerint az eszköz újrahasznosított alumíniumot, üveget és műanyagot használ. Például a védőburkolat 100% újrahasznosított alumíniumból készült. A telefon szénszürke, tengeri és hófehér színben kapható.

A legjelentősebb frissítés ebben a modellben az új Google Tensor G2 processzor. A telefon 8 GB LPDDR RAM-mal és 128 GB UFS 3.1 tárhellyel rendelkezik. A processzor azonban nem az egyetlen újítás, mivel a Pixel 7a 2 GB-tal több RAM-mal rendelkezik, mint a Pixel 6a. A Tensor G2 a Google legfejlettebb processzora. Bár valószínűleg nem éri el a csúcskategóriás Snapdragon kínálatot, a Google a teljesítmény és az élmény konzisztenciájára összpontosít. A telefon továbbra is ugyanolyan jól teljesít, mint bármely másik Pixel 7 sorozatú telefon. Ezen felül a Google öt évig garantálja a biztonsági frissítéseket.

Kamera

A kamera terén is számos újítás tapasztalható. Először is, a Pixel 7a esetében 64 megapixeles kamerát találunk az A-sorozatú Pixel eszközökön. A kamera frissítésének köszönhetően a telefon Super Res Zoom funkciót kínál akár 8x-os nagyítással. A 64 megapixeles szenzor 1/1,73 Quad Bayer technológiával rendelkezik. Nem ugyanaz, mint a Pixel 7 esetében, de van optikai képstabilizátor is.

Megérkezett a Google Pixel 7a: Tensor G2 processzorral, továbbfejlesztett kamerával és 5G támogatással

A telefonban egy 13 megapixeles ultra széles látószögű kamera is található, 120 fokos látószöggel és Dupla Pixel Autofókusz funkcióval. Az előlapi kamera is 13 megapixeles, fix fókusszal és némileg nagyobb, 95 fokos látószöggel. A hátsó kamera 5K videót képes rögzíteni, akár 60 fps sebességgel, míg az előlapi kamera legfeljebb 4K@30fps felbontásig képes felvételt készíteni.

Megérkezett a Google Pixel 7a: Tensor G2 processzorral, továbbfejlesztett kamerával és 5G támogatással

Az új Pixel egy hatalmas, 4385 mAh kapacitású akkumulátorról működik, amely 18W-os töltést támogat. A kábeles töltés kissé csalódást okozhat a Google Pixel telefonok ökoszisztémáján kívül élők számára. Ha megnézzük a kínai telefonokat, akár 240W-os töltést is kínálnak… De úgy tűnik, a Google, a Samsung és az Apple konzervatívabb megközelítést alkalmaznak a töltési technológiával kapcsolatban. A jó hír az, hogy először az A-sorozatban vezeték nélküli töltést is kínálnak. Ez is 18W-os teljesítményű, ami mindenképpen előnyös. A telefon USB Type-C 3.2 Gen 2 csatlakozóval rendelkezik, de csak USB C-to-C kábelt mellékelnek hozzá, amely USB 2.0 kábelrendszert használ.

Megérkezett a Google Pixel 7a: Tensor G2 processzorral, továbbfejlesztett kamerával és 5G támogatással

Még érdemes megemlíteni, hogy a Pixel 7a teljes mértékben támogatja a mmWave 5G-t, valamint a sub-6GHz hálózatokat. Figyelembe kell venni, hogy a mmWave támogatás korlátozott néhány regionális változatban. Valószínűleg olyan piacokon lesz elérhető, mint az Egyesült Államok és Kanada, ahol a mmWave hálózatok már jól kiépítettek. A telefon kétsim kártyás, de csak egy nano-SIM foglalattal és egy további eSIM támogatással rendelkezik.

Megérkezett a Google Pixel 7a: Tensor G2 processzorral, továbbfejlesztett kamerával és 5G támogatással

Árazás és elérhetőség

A Google Pixel 7a most már elérhető az Amazon németországi weboldalán. A telefon ára 509 euró, ami az aktuális árfolyam szerint körülbelül 189 000 forint. Mivel mind Magyarország, mind Németország az Európai Unió tagja, nincsenek további vám- vagy adóterhek, így a végleges ár nem tér el jelentősen. Az Amazon gyors és megbízható szállítást biztosít Magyarországra is, így a Google legújabb okostelefonja könnyedén hozzáférhetővé válik a magyar vásárlók számára is.