A Google bemutatta első, hajtogatható kijelzővel rendelkező telefonját, mely júniusban kerül piacra. A Google Pixel Fold egy 7,6 hüvelykes belső kijelzővel rendelkezik, amely tulajdonképpen egy zsebbe csúsztatható, összehajtható tablet. Azonban a kisebb, 5,8 hüvelykes borító kijelzőnek köszönhetően telefonként is használható a hajtogatható eszköz.

A Google Pixel Fold előállítása nem olcsó, ezért ez a telefon a Google eddigi legdrágább okostelefonja: ma előrendelhető kb. 618 500 Ft-tól (1799 $), és várhatóan júniusban kezdik el szállítani az ügyfeleknek.

Az ár közvetlenül a Samsung Galaxy Z Fold4 ellenfele a piacon, amely ugyanilyen kezdőárral és nagyon hasonló dizájnnal jelent meg tavaly.

Az Ars Technica megjegyzi, hogy a Google Pixel Fold a legvékonyabb hajtogatható telefon a piacon, de egyben a legnagyobb akkumulátorral is rendelkezik, 4821 mAh-val. Bár ez kisebb, mint a Pixel 7 Pro 5000 mAh-s akkumulátora, még mindig nagyobb kapacitású, mint amit általában a hajtogatható telefonokban találunk.

Az te zsebedben is elférhet egy táblagép méretű kijelző a Google Pixel Fold segítségével

A Google telefon több előnyt is magáénak tudhat, amelyek elvileg versenyelőnyt jelenthetnek a hajtogatható telefonok nem túl zsúfolt piacán.

Az te zsebedben is elférhet egy táblagép méretű kijelző a Google Pixel Fold segítségével

Először is, ez egy Google-eszköz, amely közvetlenül a Google-tól kapja az operációs rendszer és a szoftverfrissítéseket, és a vállalat szerint legalább öt évig fogja megkapni a biztonsági frissítéseket.

Másodszor, a Google Tensor G2 processzorral rendelkezik, amelyet a Google hardvergyorsított AI feladatokra használ, beleértve a kamera effekteket és a fotószerkesztési funkciókat, valamint a készüléken belüli hangátírást és fordítást.

Az te zsebedben is elférhet egy táblagép méretű kijelző a Google Pixel Fold segítségével

Harmadszor, a Google Pixel telefonokat kiváló fotográfiai képességeikért ismerik, amelyek magas minőségű kamerákat kombinálnak az AI-alapú képfeldolgozással. Ami a kamerákat illeti, a Pixel Foldnak rengeteg van belőlük:

Az te zsebedben is elférhet egy táblagép méretű kijelző a Google Pixel Fold segítségével

Hátsó kamerák:

    • 48MP-es elsődleges kamera optikai képstabilizációval
    • 10,8MP-es ultra széles látószögű, 121,1 fokos látómezővel
    • 10,8MP-es telefotó kamera 5x-os optikai zoommal és Super Res Zoom funkcióval akár 20x-os nagyításig

Első kamera:

    • 9,5MP-es kamera 84 fokos látómezővel (fix fókusz)

Belső kamera:

    • 8MP-es kamera 84 fokos látómezővel (fix fókusz)

Bár az első és belső kamerák nem rendelkeznek az összes hátsó kamera funkciójával, ezek elegendőek lehetnek szelfikhez és videóhívásokhoz. A telefon hajtogatható kialakításának köszönhetően azonban ki is hajthatjuk 180 fokos szögben, és megfordíthatjuk a telefont, hogy a külső és hátsó oldalt nézzük, nem pedig a belső kijelzőt. Ebben a módban a magas minőségű hátsó kamerákat használhatjuk videóhívásokhoz, szelfikhez vagy más célokra, miközben a borító kijelzőt használjuk a képkereteléshez vagy a videóhívásban való részvételhez.

Az te zsebedben is elférhet egy táblagép méretű kijelző a Google Pixel Fold segítségével

A Google számára előnyös, hogy tanulhatott más vállalatok hibáiból ezen a területen. A Samsung jelenleg a hajtogatható piacot uralja világszerte, de már több cég, köztük a Huawei, a Xiaomi és az Oppo is piacra dobta saját hajtogatható telefonját az elmúlt években, és a Google minden bizonnyal tanult ezekből az eszközökből.

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy amikor a Samsung elkezdte a hajtogatható telefonok gyártását, az Android operációs rendszer még nem volt erre a formátumra optimalizálva, így a cégnek saját szoftvert kellett fejlesztenie a forma optimális kihasználásához. A Samsung már több éve iterálja ezt a szoftvert, míg a Google csak nemrég kezdte el a hajtogatható telefonok natív támogatását az Androidba építeni.

Az te zsebedben is elférhet egy táblagép méretű kijelző a Google Pixel Fold segítségével

A következő hetekben és hónapokban várhatóan részletes véleményeket fogunk látni a Google Pixel Foldról, de egyelőre azok, akiknek már volt alkalmuk kipróbálni, megfelelően lenyűgözötteknek tűnnek.

A 618 500 Ft-os árcédula még mindig szűk piacot céloz meg ezzel a telefonnal azok számára, akik megengedhetik maguknak, hogy ennyit költsenek egy telefonra… és látják az értékét egy hajtogatható telefon megvásárlásának, ahelyett, hogy sokkal kevesebb pénzt költenének egy telefonra és egy elfogadható minőségű táblagépre.

Azonban minél több cég lép be ebbe a piaci szegmensbe, annál valószínűbb, hogy az árak végül csökkenni fognak.