Geoffrey Hinton, az “AI keresztapja” és a neurális hálózatok úttörője kilépett a Google-től, hogy nyíltan beszéljen az mesterséges intelligencia veszélyeiről. Hinton szerint az AI fejlődése gyorsabb, mint gondoltuk, és a technológia több száz munkahelyet veszélyeztethet, miközben az emberek számára egyre nehezebb lesz eldönteni, mi a valóság és mi nem.

A kilépés hátterében az áll, hogy Hinton szeretne szabadon beszélni az AI kockázatairól anélkül, hogy a Google-t konkrétan kritizálná. Az AI fejlődését illetően Hinton azt mondja, hogy korábban azt gondolta, még évtizedekre vagyunk egy olyan mesterséges intelligenciától, amely képes az emberi intelligenciával versenyezni, de tévedett.

Hinton már korábban is figyelmeztetett a negatív következményekre, mint például az önálló, halálos fegyverek kialakulása, amelyek mellett az AI pozitív hatásai is elhalványulnak, mint a gyógyászat és az egészségügy fejlődése.

A Google-nál nem először merülnek fel ilyen aggályok: 2022 júliusában egy mérnököt elbocsátottak, aki azt állította, hogy egy általa fejlesztett AI önálló tudatra ébredt.