A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 bemutatása novemberben vagy decemberben várható, de a pletykák a processzorról már elindultak. Egyik érdekességként például azt hallottuk, hogy a Snapdragon 8 Gen 2-nél jóval magasabb frekvenciát érhet el.

Jelenleg a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 maximális frekvenciája 3,2 GHz a legképesebb, Cortex-X3 magon, az összes mobilgyártó számára. Kivételt képez a Samsung, amelynek Galaxy S23 modelljében 3,36 GHz-es Cortex-X3 található. Egy híres pletykafész szerint az új generációs zászlóshajó processor egy erős Cortex-X4 magot fog tartalmazni, 3,7 GHz-es frekvenciával.

Ezenkívül az új lapka 5 magot fog tartalmazni a nagy teljesítményű műveletekhez, valamint 2 kismagot az energiahatékonyság érdekében, a Prime magon túl. A pletyka forrása, a Digital Chat Station szerint az új lapka kódneve SM8650 lesz, a GPU pedig Adreno 750. A TSMC továbbra is a gyártója marad, az N4 technológiáról az N4P-re váltva, de a 4 nanométeres méretben maradva, enyhén javuló hatékonysággal.

A TSMC még nincs készen a 3 nanométeres technológia alkalmazására, és elképzelhető, hogy az Apple ezt az ősszel, egy új chippel éri el. A Snapdragon 8 Gen 2 1+4+3 magokat használ, míg a Snapdragon 8 Gen 3 1+5+2 konfigurációban érkezik. Az energiahatékony működésre optimalizált utolsó két mag Cortex-A520 típusú lesz, 2 GHz-es órajellel.

A lapkakészletbe egy Snapdragon X75 modemet is beépítenek majd, amelyet a Qualcomm fejlesztett.