Apple, a világhírű technológiai óriás, nagyszabású terveket szövöget India felé. A vállalat, mely az elmúlt években jelentősen növelte jelenlétét az ázsiai országban, most egy újabb jelentős lépésre készül: az iPhone-ok gyártásának növelésére Indiában. A Wall Street Journal beszámolója szerint az Apple és beszállítói évente több mint 50 millió iPhone-t terveznek gyártani Indiában a következő 2-3 év során, melyet további növekedés követhet.

Ez a lépés jelentős hatással lehet mind a globális iPhone-termelésre, mind az Apple üzleti stratégiájára. 2022-ben globálisan több mint 220 millió iPhone került kiszállításra, a Counterpoint piackutató cég adatai szerint. Ha az Apple indiai tervei valóra válnak, akkor India a globális iPhone-termelés több mint 25%-át adhatja.

Az Apple döntése, hogy növeli az indiai termelést, nem csak gazdasági, hanem politikai és társadalmi szempontokat is figyelembe vesz. Kína, az iPhone-termelés hagyományos központja, továbbra is fontos marad, de az Apple és partnerei több problémával is szembesültek ott, többek között a munkavállalói jogok és a munkakörülmények miatt. Emellett az USA és Kína közötti feszült kapcsolatok, valamint a kereskedelmi háború is befolyásolja az Apple döntéseit.

A minőséggel kapcsolatos aggályok is felmerültek, különösen az iPhone 15 modellel kapcsolatban, melyek egy részét Indiában gyártották. Szóbeszédek szerint az Indiában gyártott készülékek hajlamosabbak lehetnek a túlmelegedésre, a színvesztésre és a szélek kopására, bár ezek a jelentések még nem bizonyítottak.

Összességében az Apple lépése jelentős változásokat hozhat mind az indiai, mind a globális technológiai iparban, és az elkövetkező években várhatóan további fejleményeket hoz a vállalat stratégiájában.