Az utóbbi időben a Xiaomi szoftverfejlesztéseiről sokat suttogtak a hírek. Különösen egy “MiOS” néven ismert operációs rendszer pletykái érdekelték az embereket. Most azonban Lei Jun, a cég vezetője bejelentette: “A Xiaomi 14-tel érkezik a vadonatúj HyperOS” – ami a jelek szerint saját operációs rendszer. Nézzük, mit tudunk róla eddig.

Lei Jun, a Xiaomi vezérigazgatója az X-en hozta nyilvánosságra, hogy a Xiaomi 14-tel mutatják be a HyperOS-t. Elárulta, hogy ez a lépés történelmi jelentőségű a cég életében. Alvin, a Xiaomi alelnöke is megerősítette, hogy a rendszer 2024-ben mindenhol elérhető lesz. Tehát a MIUI, amit 13 éve használunk, hamarosan helyet ad a HyperOS-nek.

A Xiaomi a HyperOS-t “operációs rendszerként” említi, de még nem teljesen egyértelmű, hogy egy komplett operációs rendszeről vagy csak egy felhasználói interfészről beszélünk.

Lei Jun a Weibo-n:

Lei Jun a Weibo-n

Azt hallottuk, hogy 2017 óta fejlesztik, és nem csak telefonokra, hanem más okoseszközökre és autókra is szánják. Lei Jun a Weibo-n megosztotta, hogy a HyperOS az Android és a cég által fejlesztett Vela összevonása. A rendszert teljesen új alapokra helyezték e hibrid megoldás érdekében, és a tervek szerint a jövőben számos eszközön és kapcsolaton működhet.

Egyelőre nincsenek képek a HyperOS-ról, csak a fentiek az ismert információk. Úgy tűnik, nagyon hasonlít a Huawei HarmonyOS rendszerére. Ez azt jelenti, hogy APK alkalmazásokat is képes lesz futtatni, de a Xiaomi további szoftveroptimalizációkat is bevezet majd. Azt még nem tudjuk, hogy a Google hogyan fog reagálni erre…