Újabb lépés a reklámok útján… a Microsoft most a Windows 11 Start menüjébe is behozza őket, egy ismert tippelő, a Twitteren Phantom Ocean néven tevékenykedő személy szerint. Eddig a Start menü “Ajánlott” szekciója frissen telepített vagy gyakran használt alkalmazásokat, valamint különböző tippeket és gyorsbillentyűket listázott. Most azonban úgy tűnik, hogy “applikációs promóciókat” is fog tartalmazni, amelyek között már megjelent az Opera böngésző is, “Promoted” címkével ellátva, “biztonságos böngészést” ígérő promóciós szöveggel.

A Microsoft megerősítette ezt a változást a Windows Insider Preview Beta csatornáján, a 22635.3495-ös buildben, jelezve, hogy ez a funkció előbb-utóbb minden felhasználó asztalára eljut. Jelenleg csak az Egyesült Államokban, a Beta csatorna felhasználói számára tesztelik, és nem érinti az intézmények által kezelt eszközöket.

Ha zavar az ötlet, hogy reklámok jelenjenek meg a Start menüben, van egy jó hírünk: ezek a reklámok letilthatóak. A Beállítások > Személyreszabás > Start menü alatt ki-be kapcsolható a “Mutass ajánlásokat tippekhez, applikációs promóciókhoz és egyebekhez” opció.

A Windows operációs rendszerben egyre több helyen bukkannak fel reklámok, egy már közel egy évtizede tartó trend keretében. Bár a reklámozás önmagában nem rossz – segíthet a weboldalak fenntartásában -, ne feledjük, hogy a Windows továbbra is egy fizetős termék.