Egy nemrégiben felfedezett Microsoft szabadalom közelebb hozta hozzánk az Xbox Keystone elkaszált konzolját. Az eszközt arra tervezték, hogy a TV alatt helyezkedjen el és az Xbox Game Pass segítségével játékmenetet biztosítson. A Keystone-t azonban végül elvetették, mivel a Microsoft nem tudta elérni az ésszerű árazást.

Xbox Keystone
Xbox Keystone

2021-ben a Microsoft bejelentette, hogy egy dedikált streaming eszközön dolgozik az Xbox Game Pass számára. Ez az eszköz később a Keystone kódnevet kapta, melynek formája egy streaming doboz volt, ami a TV alatt helyezkedett el, és a normál Xbox árának töredékébe került volna, lehetővé téve a felhő alapú Xbox játékokat. Az Xbox vezérigazgatója szerint az eszköznek körülbelül 99 vagy 129 dollárba (kb. 37 000 Ft vagy 48 000 Ft) kellett volna kerülnie, de a vállalat nem tudta ezt megvalósítani.

Xbox Keystone

A Windows Central által felfedezett szabadalomnak köszönhetően most közelebbről is megvizsgálhatjuk, hogyan nézett volna ki a konzol. A szabadalom alapján a Keystone négyzet alakú volt, a tetején egy kör alakú mintázattal, hasonlóan az Xbox Series S fekete kör alakú szellőzőjéhez. Az előlapon az Xbox bekapcsológombja és egy USB-A port helyezkedett el. A hátoldalon három port volt: HDMI, ethernet és áramellátás. Az oldalán egy Xbox kontroller párosító gomb, az alján pedig egy „Hello from Seattle” feliratú kör alakú lemez kapott helyet, ami az Xbox Series X dizájnját idézi.

Xbox Keystone

Bár a Keystone ebben a formában valószínűleg soha nem kerül piacra, legalább most már tudjuk, hogyan nézett volna ki. Továbbra sem tudjuk, milyen operációs rendszer vagy firmware működött volna rajta, és valószínűleg soha nem is fogjuk megtudni. A Keystone elkaszálása ellenére a Microsoft nem adja fel a felhő alapú játék iránti elkötelezettségét. Az Xbox Cloud Gaming lehetővé teszi, hogy Xbox játékokat külső eszközökön játsszunk, de a felhő alapú játék jelenlegi legnagyobb akadályai az üzleti modell körül forognak. További részletekért látogass el a forrás cikkhez.