A Qualcomm leleplezte legújabb termékét, a Snapdragon X Elite platformot, amely mostanáig a legképesebb számítógépi lapkájuknak ígérkezik. Ezen lapkák, beleértve a ma bemutatott Qualcomm Oryont is, 4nm-es technológián készülnek, és hihetetlen, 136GB/s memória sávszélességgel büszkélkedhetnek. Az első olyan számítógépek, amelyekben ezek a lapkák dolgoznak, várhatóan 2024 közepén érkeznek a boltokba.

Hogyan teljesít a Qualcomm új lapkája az Apple és az Intel ellen?
Hogyan teljesít a Qualcomm új lapkája az Apple és az Intel ellen?

A Qualcomm az az állításával került a hírekbe, hogy a Snapdragon X Elite több Intel Core i7 lapkánál is jobb teljesítményt nyújt a Geekbench 6 benchmarkon. Bár egy diagramot is bemutattak erről, az nem volt teljesen átlátható és kifejező. Ezen kívül nem esett szó az egy szálas teljesítményről, ahol az Intel termékei rendszerint kiemelkednek. További ábrák az AMD Ryzen 9 7940HS grafikus teljesítményéhez képest is az X Elite előnyét mutatták.

Hogyan teljesít a Qualcomm új lapkája az Apple és az Intel ellen?

A Qualcomm továbbá azt is megjegyezte, hogy lapkájuk “50%-kal jobb csúcsteljesítményt” ér el, mint az Apple M2 lapkája. Ez persze nem meglepő, tekintettel arra, hogy az X Elite több maggal rendelkezik és több energiát használ. A Snapdragon család korábbi termékeihez képest azonban kétségtelenül jelentős előrelépésről beszélhetünk. Meglátjuk, mennyire lesz képes felvenni a versenyt az Apple M2 termékével.

A Qualcomm új lapkája, a Snapdragon X Elite, felvenné a versenyt az Apple, Intel és AMD termékeivel

Ezen kívül a Qualcomm egy új technológiát is bemutatott, a Snapdragon Seamless-t. Ennek lényege, hogy különböző platformokon működő eszközök könnyedén kommunikáljanak egymással, megosztva információkat és erőforrásokat. Így például egyszerűen áthúzhatjuk a fájlokat és ablakokat különböző eszközök között, vagy akár megoszthatjuk a képernyőnket is. A technológia már a Snapdragon mobilplatformjaihoz is elérhető, és több nagy név, mint a Microsoft, Google, Dell, Lenovo, Honor és Oppo is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az ötlet izgalmas, de az igazi sikerét csak akkor láthatjuk, ha a felhasználók széles körben kezdenek Qualcomm lapkákkal szerelt számítógépeket vásárolni. Idővel kiderül, milyen fogadtatása lesz a piacon.