Ahogyan azt várni lehetett, a Qualcomm tegnap este 21:00-kor tartotta éves sajtóeseményét, a Snapdragon Summit-ot, ahol számos érdekességet mutattak be. Az esemény középpontjában a Snapdragon 8 Gen3 lapka állt, melyet a 2024-es év legjobb okostelefonjaiban, így a Xiaomi 14 Pro-ban és a Samsung Galaxy S24 Ultra modellben is megtalálhatunk majd.

Ez az új lapka nem lép át a 3nm-es gyártási folyamatra, mint az Apple A16 Pro az iPhone 15 Pro esetében, hanem a 4nm-es gyártást alkalmazza. A lapka különlegessége a mesterséges intelligencia (MI), a játékélmény, az audio és a kamera újításai.

A Snapdragon 8 Gen3 jellemzői

A Snapdragon 8 Gen3 jellemzői a következők:

    • 30%-kal gyorsabb és 20%-kal hatékonyabb a Gen2-höz képest.
    • 8 maggal rendelkezik: 1x Cortex-X4 prime 3,3 GHz-en, 5x teljesítménymag 3,2 GHz-en és 2x energiahatékony mag 2,3 GHz-en.
    • LPDDR5x memóriatámogatással rendelkezik, akár 4800 MHz-en és legfeljebb 24 GB-ig.
    • Wi-Fi 7 támogatást kínál.
    • X75 5G módját is tartalmazza.

A Snapdragon 8 Gen3 jellemzői

A lapka nagy hangsúlyt fektet a MI-re, ami egy speciális MI motor formájában jelenik meg, amely támogatja a generatív multi-modális modelleket és a népszerű nyelvi modelleket a hangfelismeréshez. Így az MI azonnali válaszokat tud adni, és képes egy képet pillanatok alatt generálni. Ezen túlmenően a Snapdragon Sensing Hub biztonságos hozzáférést biztosít a személyes adatokhoz, mint például a kedvenc tevékenységek, az edzésszint és a helyszín.

A MI a kameráknál is szerepet kap, ahol a Semantic Segmentation valós időben javítja a képek vibrálását és részletességét. A Night Vision funkcióval sötét jeleneteket világíthatunk meg videóban. Ezen felül az új lapka lehetővé teszi, hogy videókból távolítsuk el a nem kívánt tárgyakat vagy személyeket, ahogyan azt a Pixel 8 esetében is láttuk.

A Snapdragon 8 Gen3 é a mesterséges inteligencia

A Snapdragon 8 Gen3 a játékosoknak is számos újdonságot kínál. Támogatja a 240fps megjelenítést 240Hz-es kijelzőkön, az Adreno Frame Motion Engine 2.0 pedig simább visszajátszást biztosít, és támogatja az Unreal Engine 5.2-t is. A beépített GPU 25%-kal gyorsabb és 25%-kal hatékonyabb, mint a Gen2-ben található, míg a Ray Tracing 40%-kal jobb.

Az audio területén 24-bit 96 kHz lossless lejátszást kínál Bluetooth-on keresztül. Megtudtuk, hogy a Snapdragon 8 Gen3 számos telefonon fog megjelenni, köztük ASUS, Honor, iQOO, Meizu, Nubia, OPPO, OnePlus, realme, Redmi, Sony, vivo, RedMagic, Xiaomi és ZTE modelleken.

És ami a legfontosabb: az első Snapdragon 8 Gen3 lapkával ellátott telefon, a Xiaomi 14 Pro, már holnap, október 26-án megjelenik.