A Nokia és a NVIDIA együttműködése új irányokat szab a mobilhálózati technológiák terén, az MI és a felhőalapú rádióhozzáférési hálózatok (RAN) fejlesztésével. E partnerség célja, hogy az MI-t esszenciális elemként integrálják a telekommunikációs hálózatok fejlődésébe, így kínálva radikális megoldásokat a mobil operátorok számára. Az együttműködés nemcsak az infrastruktúra és a szolgáltatások minőségét kívánja javítani, hanem új, MI-alapú telekommunikációs szolgáltatásokkal is bővíteni kívánja a kínálatot.

A projekt keretében a két cég felhőalapú RAN megoldásokat fejleszt, amelyek a NVIDIA Grace CPU Superchip előnyeit és a Nokia energiatakarékos, nagy teljesítményű 1. rétegű (L1) gyorsító technológiáját használják. A Nokia emellett NVIDIA GPU-kat alkalmaz az MI alkalmazásokhoz és a virtuális RAN (vRAN) gyorsításához, ezzel is elősegítve az MI által vezérelt RAN fejlődését.

A partnerség részeként a Nokia anyRAN megközelítése tovább finomodik, ami lehetővé teszi a vállalat számára, hogy támogassa a felhőalapú, hibrid és egyedi RAN környezeteket. Ezáltal a Nokia ügyfelei gyorsabban és egyszerűbben vezethetik be felhőalapú RAN szolgáltatásaikat, miközben biztosítják a rendszer nyitottságát és rugalmasságát.

Tommi Uitto, a Nokia Mobil Hálózatok üzletágának elnöke és Ronnie Vasishta, a NVIDIA Telekom üzletágának vezérigazgató-helyettese egyaránt kiemelik az együttműködés jelentőségét, amely nem csak a technológiai fejlődést, hanem az ügyfelek számára nyújtott értéket is növeli. Az MI és a felhőtechnológia kombinációjával a két cég célja, hogy megalapozzák a jövő telekommunikációs infrastruktúráját és szolgáltatásait.