A Microsoft egy stratégiai lépést tesz, mely különválasztja két kulcsfontosságú szolgáltatását: az Office-t és a Teams-et. Ez a változás nem csak a vállalati struktúra átszervezését jelenti, hanem válaszként szolgál az Európai Unió versenyellenességre vonatkozó aggodalmaira is, különösen a Slackkel szembeni pozíció tekintetében.

A koronavírus-járvány alatt a Teams, mint kommunikációs platform, rendkívüli népszerűségre tett szert, nem csak az üzleti, hanem az oktatási szférában is. A Teams integrálása a Microsoft 365 csomagba, amely magában foglalja a Word, PowerPoint és Excel alkalmazásokat, versenyellenesnek minősült, különösen a Slackkel szemben. Ennek eredményeként az EU 2023-ban vizsgálatot indított, ami végül a szolgáltatások külön értékesítéséhez vezetett.

A változás elsősorban azokat a vállalatokat és szervezeteket érinti, amelyek eddig a Microsoft 365 csomag részeként használták a Teams-et. A Microsoft mostantól világszerte külön értékesíti a Teams-et, növelve ezzel a vállalatok rugalmasságát beszerzési döntéseikben. A lépés az otthoni felhasználókat kevésbé érinti, akik továbbra is hozzáférhetnek a Teamshez a Microsoft 365 Personal és Family csomagok részeként.

Emellett a Teams idén új funkciókkal bővül, többek között az egyedi emojik támogatásával és egy walkie-talkie móddal iPhone-okra, ami tovább erősíti a platform versenyképességét a kommunikációs eszközök piacán.

A változások nem csak a Microsoft stratégiáját és piaci pozícióját érintik, hanem a vállalati és oktatási kommunikációs szokásokat is formálják a jövőben. Az intézkedés a vállalati felhasználók számára nagyobb választási szabadságot és testreszabási lehetőségeket kínál, miközben az otthoni felhasználók továbbra is élvezhetik a Teams által kínált sokoldalúságot.