Ha az elektromos autókról beszélünk, sokaknak rögtön a Tesla jut eszébe, a cég, ami szinte egyedülállóan diktálja az iparág trendjeit. De mostanában egy másik óriás is felrúgja a megszokott rendet. Igen, a Mercedes-Benz új elektromos autó koncepcióval, a Concept CLA Class-szal lép piacra, és a jelek szerint komolyan fel akarja venni a versenyt.

Az autó nem marad csupán egy koncepció; 2024-ben gyártásba kerül. A Mercedes-Benz nemrég bemutatott egy 800 voltos technológiára épülő, négyajtós szedán modellt, amely az első a márka új moduláris elektromos autó architektúrájában. A bemutatót az IAA Mobility Show-n tartották, és az autó méretei megegyeznek a jelenlegi CLA szedánéval; például a hossza 4,69 méter.

A kialakítása is egyedi: tojás alakú, domború formatervvel, ami lehetővé teszi, hogy minél gyorsabban haladjon az autó. A hűtőmaszkja hosszabb, mint bármely más elektromos járművé, és LED világítással, valamint különleges kerekekkel büszkélkedik. Egy 235 lóerős motort használ, amelyet a Vision EQXX koncepcióból vettek át. A különlegessége, hogy “majdnem nulla” ritkaföldfém anyagot használ.

További extrák is szerepelnek, például egy hőszivattyú, amely télen melegen tartja az akkumulátort, és kétfokozatú váltóval is rendelkezik. A hatótávja lenyűgöző, 600 kilométer, és 15 perc alatt annyit tölthet, hogy körülbelül 300 kilométert megtegyünk vele. A pontos akkumulátor kapacitását még nem közölték, de valószínűleg kevesebb, mint 100 kWh. A lapka vízhűtéses, és az autó belsejében ezüst színű bőr ülések és egy hatalmas, integrált kijelző található.

Az önvezető képessége a 3-as szinten áll, és ha az ár is megfelelő lesz – például alacsonyabb, mint a Tesla Model X – akkor komolyan megrengetheti az elektromos autók piacát. anyagot használ

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!