A 2022-es év kezdetétől híresztelések járták, hogy ray tracing technológia érkezik a mobilpiacra. Az Exynos 2200 és a MediaTek Dimensity 9000 esetében láttuk ezt a technológiát, de akkor még nem voltak olyan játékok vagy alkalmazások, amelyek kihasználták volna ezt. Most viszont úgy tűnik, a MediaTek a 2024-es évre egy olyan lapkát készít elő, amely az NVIDIA GPU-jával és saját ray tracing verziójával érkezik.

A MediaTek és az NVIDIA összefog: ray tracing technológiát hoznak a mobilokba!

Korábban a Samsung már alkalmazta az AMD technológiáját egy Exynos processzor GPU-ján, és most a MediaTek az AMD riválisát, az NVIDIA-t választotta. Az Exynos 2200 már tartalmazott egy AMD Radeon grafikus feldolgozó egységet, és a Samsung és az AMD a múlt hónapban bővítették partnerségüket. Most a MediaTek egy olyan CPU-t készít elő az NVIDIA GPU-val, amely egy 2024-es csúcsmodellhez készül.

Az információk a Digitimes Asia-tól származnak, amely arról számolt be, hogy a MediaTek és az NVIDIA együttműködnek a Windows on ARM komponensek létrehozásában, melyeket közép- és felsőkategóriás notebookokban használhatnak. Jelenleg a MediaTek a belépőszintű Chromebookok számára szánt SoC-k gyártására koncentrál, és a piacon 20% -os részesedéssel rendelkezik.

Az NVIDIA GPU-kkal fejlesztett MediaTek lapkák nagyobb AI kapacitással, valamint továbbfejlesztett játékfunkciókkal rendelkeznek. Az első MediaTek lapkákat, amelyekbe integrálták az NVIDIA GPU-t, valamikor jövőre kezdik szállítani. A TSMC belső forrásai a Digitimes Asia-nak azt nyilatkozták, hogy az A100/H100 és az A800/H800 lapkákra leadott NVIDIA rendeléseknek köszönhetően a gyártó már eladta az összes 5 és 7 nanométeres szegmensben gyártott lapkáját a harmadik negyedévre.

Az NVIDIA 2020-ban elszalasztotta az ARM felvásárlásának lehetőségét, ami a Mali lapkák hozzáadásával bővítette volna a portfólióját. Most az NVIDIA megpróbál versenyezni a Mali lapkákkal.