A Samsung, a Vodafone és az AMD közös erőfeszítése új mérföldkőhöz vezetett a telekommunikációs iparágban, miután sikeresen lebonyolították az első adathívást, amely AMD processzortechnológiát használ egy Open RAN hálózatban. Ez a kísérlet, amely a Samsung koreai laboratóriumában zajlott, egy virtualizált RAN-t használt, amelyet az AMD EPYC 8004 processzorai és a Wind River Studio Container-as-a-Service (CaaS) platformja támogatott.

Ez a lépés nem csupán technológiai erőfitogtatás, hanem azt is jelzi, hogy a Samsung és a Vodafone készen áll arra, hogy új dimenziókat nyisson meg a telekommunikációs világban a flexibilitás és a teljesítmény terén. A céljuk egyértelmű: elősegíteni az intelligensebb, gyorsabb és energiahatekonyabb hálózatok fejlődését. Ez az Open RAN felé tett lépés radikális változásokat hozhat az egész iparágban.

A Samsung és a Vodafone képviselői, June Moon és Nadia Benabdallah, hangsúlyozták az Open RAN szabványok előrehaladásában és a telekommunikációs ökoszisztéma diverzifikálásában való együttműködés jelentőségét. Az AMD-vel való partnerség kiemeli az AMD EPYC 8004 processzorokat, amelyek megfelelnek a telekommunikációs szektor teljesítményi és energiatakarékossági követelményeinek. Kumaran Siva az AMD-től optimistán nyilatkozott a hálózatok modernizálása és az innováció ösztönzése felé vett irányról.

A teszt, amely több felhasználó számára is meghaladta az 1 Gbps sebességet, a 2024-es MWC-n kerül bemutatásra, ahol az Open RAN technológia képességeit is ki fogják állítani.