Sokan közületek bizonyára hallottak már arról, hogy a Huawei elkezdett idegen gyártmányú lapkákat használni telefonjaiban. Korábbi pletykák még a Huawei P60 modellekkel kapcsolatban is terjedtek, miszerint a vállalat saját Kirin lapkáit fogja használni, de ezeket a cég gyorsan cáfolta. Eddig csak egy középkategóriás modell, a Huawei Enjoy 60 látott napvilágot Kirin lapkával, méghozzá egy régebbi generációval. Egy friss tippelői információ szerint viszont lehet, hogy a Kirin lapkák visszatérnek a Huawei P70 sorozatban.

Mint tudjátok, 2019-től kezdve a Huawei nem használhat semmilyen 5G-s technológiát és cselekezeteket, ami az USA-ból származik. Ez azt is jelenti, hogy a cég HiSilicon divíziója nem gyárt már 5G-s Kirin lapkákat. Emiatt a legújabb Huawei telefonokban már nem is találkozhatunk ezekkel a lapkákkal.

A jelenlegi Huawei telefonokban Qualcomm Snapdragon lapkák dolgoznak, de csak 4G LTE kapcsolattal. A friss tippelői információ alapján viszont van esély arra, hogy a Kirin lapkák visszatérhetnek a Huawei P70 sorozatban. Az még nem ismert, hogy milyen technológiával fognak ezek a lapkák működni. A múltban az is felmerült, hogy a vállalat egy 14nm-es gyártástechnológiával készülő Kirin 9100 lapkán dolgozik.

Ezek a lapkák a Huawei HiSilicon divíziója által vannak tervezve, és a tajvani TSMC gyártja őket. Az USA-val való bonyodalmak előtt a Huawei volt a TSMC második legnagyobb ügyfele az Apple után. Annak ellenére, hogy ez a lapka 14nm-en készülhet, a teljesítménye egy 5nm-es lapkával lenne összehasonlítható. Még nem tudjuk, hogy ezek a lapkák 5G-s technológiát is tartalmaznak-e, bár nemrégiben derült ki, hogy a Huawei már dolgozik 5G-kompatibilis készülékeken.