Egy korábban hallott pletyka újra terjedni kezdett, és most már egy olyan hiteles forrás, mint a Reuters is megerősíti. Eszerint a Huawei a jövőben újra részt vesz az 5G okostelefonok piacán, mégpedig a SMIC-cel közösen.

2019 óta a Huawei amerikai szankciókkal küzd, ami megakadályozta őket a 5G alkatrészekhez és a Google Play, valamint más Google szolgáltatásokhoz való hozzáférésben. Ezt követően csak 4G lapkás és modemes telefonokat gyártottak, miközben 5G készülékeket is fejlesztettek, hogy kikerüljék a szankciókat. A Reuters mostani jelentése szerint 2023 második felében várhatóan megjelenik az első Huawei telefon, amelyet a SMIC által gyártott 5G lapkával látnak el.

Itt a SMIC-ről, a Semiconductor Manufacturing International Corporation-ról van szó. A hírt három harmadik fél által működtetett piackutató cég is alátámasztja, amelyek a kínai piacot figyelik. A jelentés szerint a Huawei és a SMIC közösen dolgozik az 5G lapkák fejlesztésén, felhasználva a SMIC N+1 gyártási technológiáját és az EDA (elektronikus tervezésautomatizálás) szoftvereszközeit.

Korábbi információk alapján a SMIC gyártási folyamata jelenleg összehasonlítható a versenytársak 7 nanométeres technológiájával a teljesítmény és stabilitás szempontjából, bár ez nem a hagyományos 6 nanométeres technológia. A gyártási hatékonyság még mindig kevesebb mint 50%, tehát van még tennivaló. Előreláthatólag 2-4 millió 5G lapkát tudnak gyártani, hosszú távon pedig akár a 10 millió egységet is elérhetik.

A Huawei első, ilyen lapkával ellátott telefonja várhatóan a Mate 60 vagy a Mate 60 Pro lesz, és az év második felében kerül a piacra.