Az elmúlt időszakban a Google a mesterséges intelligencia terén tett jelentős lépéseket. A vállalat közelmúltban bejelentett, hogy az AI technológiáját beépíti keresőmotorjába, amely a gyors válaszadásra fókuszál. A Google Bard névre hallgató chatbotja nemrégiben nagy frissítést kapott, és az I/O 2023 konferencián bejelentették, hogy a mesterséges intelligencia már 180 országban elérhető, bár sajnálatos módon Magyarország még nem szerepel a listán.

A Google továbbfejleszti keresőmotorját: mesterséges intelligencia a gyors válaszadásért

Egy újabb AI technológia is bejelentésre került, amely nem kapcsolódik a Bardhoz. A Google arra törekszik, hogy versenyben maradjon a Microsofttal és az új Bing AI-vel, ezért beépíti az AI technológiát a keresőmotorjába. Az új eszköz neve SGE, azaz Search Generative Experience, amelyet egyelőre kísérleti jelleggel vezetnek be.

Az SGE a generatív keresési élményre épül, amelynek célja, hogy gyors válaszokat nyújtson a felhasználók kérdéseire. Az I/O konferencián a Google bemutatott néhány példát arra, hogyan működik a generatív keresés. Az új funkció csak egy tesztprogram keretein belül, és csak az USA-ban lesz elérhető.

A Google továbbfejleszti keresőmotorját: mesterséges intelligencia a gyors válaszadásért

A bemutatott videóban és képernyőképeken látható, hogy a keresési eredmények tetején jelenik meg az AI által generált válasz, amely a legrelevánsabb oldalak alapján készül. A jobb oldalon találhatók a válasz generálásához használt források, ami nagyon fontos a webes tartalomkészítők számára. A Google hangsúlyozza, hogy a funkció még kísérleti stádiumban van, így előfordulhatnak hibás válaszok is.

A Google Ads hirdetések továbbra is jelen lesznek, még ha a generatív keresési funkció hivatalosan is bevezetésre kerül. A hirdetések közvetlenül az AI által generált válasz alatt jelennek meg. A felhasználók “beszélgetési módba” léphetnek, ami a Bardhoz és a ChatGPT-hez hasonlóan emlékezni fog a felhasználó korábbi kérdéseire.

Azonban a Google kiemeli, hogy a beszélgetési mód nem személyiségjegyekkel rendelkező chatbotnak van kitalálva, hanem annak a célja, hogy segítsen a keresési eredmények továbbfejlesztésében. A Bard és a ChatGPT-től eltérően, ez a chatbot nem fogja “én”-ként azonosítani magát.

A Google azt javasolja, hogy a “hagyományos” keresést továbbra is használják bizonyos információk keresésére (például egy étterem helyszíne, az időjárás, egy megvásárolni kívánt termék).

Az SGE a következő hetekben lesz elérhető a jelentkező listán szereplő felhasználók számára, kizárólag az USA-ban. Ez egy kísérleti fázis, amely során a Google figyelemmel kíséri a generált eredmények sebességét, minőségét és költségét.