Szemünk előtt bontakozott ki ma hajnalban a Sony legfrissebb sajtóeseménye, ahol két globális okostelefont, az Xperia 1 V-t és az Xperia 10 V-t mutatták be. Ebben a cikkben a csúcskategóriás Xperia 1 V-t vesszük górcső alá, mely számos újítást tartalmaz, különösen az energiahatékonyság és a fotózás terén. Lássuk a részleteket.

Design és Kijelző

A vizuális megjelenés szinte nem változott az elődmodellhez képest, kivéve talán a kameramodul növekedését és a telefon sarkainak kissé gömbölydedebb formáját. Megmarad a keskeny 21:9 képarány és a hagyományos képernyő kialakítás, melyben a szelfikamera és a szenzorok a felső peremre kerültek.

Az új Sony Xperia 1 V hatalmas ugrást tesz a fényképezés terén 52 mpx EXMOR T Stacked szenzorral és Snapdragon 8 Gen2 CPU-val

Az Xperia 1 V 6,5 hüvelykes OLED panellel büszkélkedhet, 120Hz-es frissítési rátával, 3840 x 1644 pixel 4K felbontással, mindezt Gorilla Glass Victus 2 védelemmel. Nem LTPO panelt alkalmaztak, de a frissítési frekvencia beállítható 60, 90 vagy 120Hz-re. Az X1 képprocesszor javítja a képernyőn megjelenő videók minőségét.

Hardver

Hardveres fronton nem ért bennünket meglepetés: a Snapdragon 8 Gen2 processzor gondoskodik a teljesítményről. 12 GB RAM-mal, valamint 256 vagy 512 GB flash tárhellyel érhető el, továbbá microSD kártyahelyet és harsányabb, mélyebb basszusú sztereó hangszórókat is kapott.

Az új Sony Xperia 1 V hatalmas ugrást tesz a fényképezés terén 52 mpx EXMOR T Stacked szenzorral és Snapdragon 8 Gen2 CPU-val

Specifikációk:

  • Kijelző: OLED 6.5 inch, QHD+, 120Hz
  • Processzor: Snapdragon 8 Gen2
  • Memória: 12 GB RAM + 256/512GB tárhely, microSD
  • Szelfikamera: 12 mpx, wide, HDR, 4K
  • Hátlapi kamera: 52 mpx wide + 12 mpx telephoto + 12 mpx ultra-wide
  • Kapcsolat: 5G, WiFi 7, Bluetooth 5.3, NFC, USB-C 3.2, OTG
  • Akkumulátor: 5000 mAh, 30W vezetékes töltés, 15W vezeték nélküli töltés, fordított vezeték nélküli töltés
  • Biztonság: oldalt elhelyezett ujjlenyomat-szkenner

Kamera

Az új Sony Xperia 1 V hatalmas ugrást tesz a fényképezés terén 52 mpx EXMOR T Stacked szenzorral és Snapdragon 8 Gen2 CPU-val

A kamera az, amely igazán kiemeli az Xperia 1 V-t. Jelentős fejlesztéseket láthatunk, például az új EXMOR T Stacked szenzort, amely a fotózás világának legfejlettebb szenzora, és nagyobb olvasási sebességet biztosít a hagyományos szenzorokhoz képest. A felbontás is növekedett, 12 mpx-ről 52 mpx-re, egy BSI Quad-Bayer szenzort alkalmazva, amelynek minden pixele 1.12μm, de 4-to-1 Pixel Binning technológiával 12 mpx képeket hoz létre 2.24μm-es pixelekkel.

Sony szerint ez a CMOS szenzor kétszer jobb eredményeket hoz gyenge fényviszonyok között, mint elődje, és 1,7-szer nagyobb. Minimalizált zajszintet és szélesebb dinamikus tartományt biztosít – mintha egy teljes képkockás géppel fényképeznénk. A 1/1.35″ méretű szenzor két külön rétegre osztja a fotódiodát és a tranzisztort, ami maximalizálja a bejövő fény mennyiségét és csökkenti a zajt.

Az új Sony Xperia 1 V hatalmas ugrást tesz a fényképezés terén 52 mpx EXMOR T Stacked szenzorral és Snapdragon 8 Gen2 CPU-val

A kamerafelállásban megtalálható még a 12 mpx-es telefotó kamera (82-125mm, 3.5-5x optikai zoom, 15.6x hibrid zoom) és a 12 mpx-es ultraszéles látószögű kamera (123 fok). Az Xperia 1 V kamerája valós idejű követést, valós idejű Eye AF funkciót (emberek és állatok számára) kínál, míg a szelfikamera 12 mpx felbontású, széles látószögű és 4K videókat tud rögzíteni.

Az újítások között szerepel a Night Portrait és Night View módot is, az autofókuszt AI Depth Measure funkcióval bővítették, amely az egész képkockát lefedi, így a távoli objektumok is élesnek tűnnek. Az AI technológiát alkalmazzák a fehéregyensúly és az expozíció beállításához is, a Photo Pro és Video Pro alkalmazások pedig mostantól függőleges felhasználói felülettel rendelkeznek.

Az S-Cinetone for Mobile funkció segítségével filmszerű hatást érhetünk el a videókon, 4K 120fps slow-motion videózás is lehetséges, és a Sony ígérete szerint a bőrszínek nagyon valósághűek lesznek, színjavítás nélkül. A kreatív meg

jelenések előre beállításai is elérhetők, és a telefon a tökéletes VLOG élményt nyújtja, hátsó hangszóróval a hang minőségének javítása érdekében.

Akkumulátor és egyéb jellemzők

A 5000 mAh-s akkumulátorral rendelkező Xperia 1 V 30W vezetékes és 15W vezeték nélküli töltést támogat, valamint fordított vezeték nélküli töltést is. A hűtőrendszer 60%-kal nagyobb térfogatú, ami hatékonyabb hőelvezetést biztosít, és a Snapdragon 8 Gen2 processzor is hozzájárul az akkumulátor hosszabb élettartamához.

A Sony szerint az Xperia 1 V-n 20 órán át nézhetünk videót, és a kamera alkalmazás 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint az előző modell. A gyártó azt is ígéri, hogy az akkumulátor még 3 év használat után is megőrzi kapacitásának 80%-át.

További jellemzők között szerepel a 3.5 mm-es audio jack csatlakozó (HiRes Audio, LDAC, Bluetooth LE, 360 Reality Audio Upmix, DSEE Ultimate), valamint számos gaming funkció, beleértve a live streaminget is.

Ár és elérhetőség

Az Xperia 1 V Európában június végétől lesz elérhető, a bevezető ára kb. 526 000 Ft (1 399 euró).