A Google hivatalosan bejelentette, hogy 2022 decemberétől kezdve törlésre kerülnek azok a fiókok, melyek két éven át nem voltak használva. Ez a fontos lépés egy része annak a stratégiai tervnek, melynek célja, hogy minimalizálja a potenciális biztonsági kockázatokat, mint például a hackertámadások.

A vállalat szerint, ha egy Google-fiókot két éven keresztül nem használtak, és nem történt belépés, akkor a fiók és a hozzá kapcsolódó tartalom törlésre kerülhet. Ez érinti a Google Workspace összes alkalmazását, beleértve a Gmail, Docs, Drive, Meet és Calendar alkalmazásokat, valamint a YouTube és Google Fotók szolgáltatásait.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a változás csak a személyes Google-fiókokra vonatkozik, és nem érinti az olyan intézmények fiókjait, mint az iskolák vagy vállalkozások.

Ez a bejelentés egy 2020-as döntés továbbfejlesztése, amikor a Google jelezte, hogy az inaktív fiókokban tárolt tartalmakat eltávolítja, de a fiókot nem törli.

Azonban a felhasználókat nem éri váratlanul a fiókjuk törlése. A Google előre értesíti a felhasználókat a fiókjuk törléséről, legalább két hónappal a törlés előtt. Az értesítést az inaktív fiókokhoz tartozó email címre és helyreállító email címre küldik. Az értesítésben felhívják a felhasználók figyelmét arra, hogy ha nem szeretnék, hogy a fiókjuk törlésre kerüljön, jelentkezzenek be a fiókjukba.

Ez a változás azt a célt szolgálja, hogy minimalizálja a hosszú ideje inaktív fiókok által jelentett biztonsági kockázatokat. Az ilyen fiókok gyakran kerülnek rossz szándékú hackerek kezébe, akik felhasználják a fiókokban tárolt személyes adatokat. A Google azt javasolja a felhasználóknak, hogy rendszeresen ellenőrizzék és frissítsék fiókjaikat, hogy minimalizálják a biztonsági kockázatot.

Továbbá, Elon Musk, a Twitter vezérigazgatója, hasonló lépést jelentett be nemrég, miszerint a Twitter több éve inaktív fiókokat fog eltávolítani és archiválni. Musk szerint ez a lépés “fontos, hogy felszabadítsuk az elhagyott felhasználóneveket.”

Ez a Google és a Twitter által meghozott döntés is azt jelzi, hogy a nagy tech cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságra és a felhasználói adatok védelmére. A felhasználók számára pedig ez egy figyelmeztetés, hogy rendszeresen lépjenek be fiókjaikba és ellenőrizzék azokat, hogy elkerüljék a nem kívánt törlést és a személyes adataik potenciális veszélybe kerülését.