A Google bejelentette, hogy elindítja a “passkeys” néven ismert jelszóhelyettesítő technológiát személyes fiókok számára. A cég milliárdos felhasználói számára elérhetővé válik a szolgáltatás, melynek bekapcsolására a felhasználóknak maguknak kell kezdeményezniük. A Google a következő hónapokban tervezi a passkeys népszerűsítését, és arra ösztönzi a fióktulajdonosokat, hogy váltanak a hagyományos felhasználónév-jelszó bejelentkezésről passkey-re.

Új időszámítás kezdődik a jelszavak világában a Google Passkeys bevezetésével

A jelszóalapú hitelesítés évtizedek óta az internet és az informatika alapja, de a rendszernek komoly biztonsági problémái vannak, például a támadók ellopják a jelszavát, vagy ráveszik, hogy adja oda nekik. A passkey rendszer célja, hogy az ilyen támadásokat megelőzze kriptografikus kulcsokon alapuló hitelesítéssel.

Új időszámítás kezdődik a jelszavak világában a Google Passkeys bevezetésével

Az FIDO Alliance által támogatott passkeys bevezetése óta a világ legnagyobb fogyasztói operációs rendszereinek gyártói, mint a Microsoft, a Google és az Apple, elindították a szükséges infrastruktúrát. A passkeys bevezetésének következő lépése, hogy a szolgáltatások valóban lehetővé teszik a passkeys bejelentkezési opció használatát. Eddig olyan cégek vezették be, mint a PayPal, a Shopify, a CVS Health, a Kayak és a Hyatt.

A passkeys használatával biometrikus érzékelőkkel, mint az ujjlenyomat- vagy arcfelismerők, okostelefon zároló PIN-kóddal, vagy fizikai hitelesítő eszközökkel, mint a YubiKeys, lehet bejelentkezni. A Google-fiók áttéréséhez ezen a linken kell bejelentkezni, majd a “+ Create a passkey” gombra kattintani az adott eszközön.

A passkeys eszközök közötti szinkronizálása lehetséges titkosított szolgáltatásokon keresztül, mint a Google Password Manager és az iCloud Keychain, vagy QR-kód generálásával is.

A Google szerint, ha a felhasználók megszokják a passkeys használatát, valószínűleg jobban fogják szeretni és könnyebbnek találják majd kezelni, mint a hagyományos jelszavakat. Miután egy eszközön beállították a passkey-t, a Google automatikusan észleli és a továbbiakban ezzel a módszerrel kéri a bejelentkezést.

A Google bejelentése a World Password Day előestéjén történt.