Meta, a WhatsApp, Facebook és az Instagram mögött álló társaság, nemcsak az Európai Unióban kapott már bőven bírságokat, hanem most Norvégiában is. A skandináv országban napi 97.700 dollárt, azaz mintegy 33 millió forintot kell fizetnie a vállalatnak.

A közösségi média platformjai gyakran ütköznek az EU jogszabályaival, különösen a GDPR-ral, az adatok követésével és a felhasználók magánéletének védelmével. Míg a TikTok nemrég változtatott adatvédelmi szabályzatán, a Meta egy írországi hatóságtól egyszerre 423 millió dolláros, azaz kb. 143 milliárd forintos büntetést kapott. Most Norvégiában is gondokba keveredtek, és a Reuters értesülései szerint augusztus 14-től naponta 33 millió forintot kell fizetniük a magánélet védelmének megsértése miatt. A büntetést a norvég adatvédelmi hatóság, a Datatilsynet róta ki, és ez november 3-ig lesz érvényben.

A Meta fellebbezett a norvég bíróságon, hogy elkerülje a büntetést. Egy kérvényt nyújtottak be, melyet augusztus 22-én, egy kétnapos meghallgatás során tárgyalnak majd. A Datatilsynet álláspontja szerint a Meta nem gyűjtheti a norvég felhasználók adatait, például fizikai helyzetüket, és nem használhatja azokat célzott hirdetésekhez sem.

A hatóság azt is jelezte, hogy a büntetés hosszabb távú szankcióvá válhat, és továbbítják következtetéseiket az EU Adatvédelmi Bizottságának, amely további büntetéseket róhat ki. 2023 májusában az EU 1,3 milliárd dolláros, azaz kb. 440 milliárd forintos bírságot szabott ki a Metára a magánélet védelmének megsértése miatt.