Úgy tűnik, hogy a Microsoft nagy terveket szövöget az új Windows verziók kapcsán. A WindowsCentral tudomására jutott, hogy a cég jelenleg a szoftverplatform modernizálásán dolgozik, és egy “moduláris” operációs rendszert szeretné létrehozni. Így jött létre a CorePC projekt, a “Core OS” szellemi utódja. Ez egy olyan szoftveres interfész lesz, amely a Microsoft operációs rendszereinek alapját képezi. Mesterséges intelligenciát, gyorsabb frissítéseket, javított biztonságot és nagyobb kompatibilitást hozna. Részleteket lentebb találhatunk.

Nem világos, hogy valóban a “Windows 12”-ről beszélünk-e. Elképzelhető, hogy az operációs rendszer későbbi verzióiról van szó. A WindowsCentral forrásai szerint a Microsoft jelenleg a CorePC nevű projekten dolgozik. A cég újra szeretne kezdeni, és az új operációs rendszert ezen a szoftverplatformon fejlesztené. A CorePC több partícióra osztja az operációs rendszert.

Windows 12 tervezett újításai: mesterséges intelligencia, gyorsabb frissítések és javított biztonság a Microsoft jövőbeni operációs rendszerében

Példaként, az Android telefonok gyártói ugyanezt teszik, hogy zökkenőmentes frissítéseket kínáljanak, amelyek a háttérben települnek, miközben a felhasználó a telefonját használja. A Microsoft ugyanezt a lehetőséget szeretné bevezetni az új Windows verziókhoz.

A források szerint a CorePC használata lehetővé teszi a Microsoft számára, hogy versenyképes operációs rendszert fejlesszen a ChromeOS-szel szemben a teljesítmény és a képességek terén. Ez azt jelenti, hogy a szoftvermotor előbb egy könnyebb OS-be kerülhet be, mielőtt a teljes operációs rendszer részévé válik. Gyakorlatilag a Windows 11 SE helyét foglalná el, de 60-75% -kal kisebb méretű lenne, futtatni tudná az Edge-et, a webalkalmazásokat, sőt az Android alkalmazásokat is (a Project Latte segítségével).

Windows 12 tervezett újításai: mesterséges intelligencia, gyorsabb frissítések és javított biztonság a Microsoft jövőbeni operációs rendszerében

A projektek párhuzamosan haladnak, a Microsoft egy CorePC verziót készít az asztali Windows-ra is. Gyors frissítések és javított biztonság lesz elérhető. Egy AI-kapcsolatos projekt is felbukkan, és a forrás szerint ez hardver- és szoftveroptimalizációkat jelent.

Az AI-funkciók között megtalálható a Windows képessége arra, hogy elemzi a megjelenített tartalmat, és kontextusfüggő utasításokat kínáljon projektek elindításához vagy alkalmazásokhoz az ismert információk alapján. Ezenkívül képes lesz tárgyakat és szövegeket azonosítani képeken, és a felhasználók könnyedén vághatnak és másolhatnak elemeket. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy néhány AI-funkció dedikált hardverre lesz szükség a megfelelő működéshez.

A Microsoft nem kívánt hivatalos információkat közölni a projekttel kapcsolatban, azonban a WindowsCentral forrásai szerint a CorePC alapú Windows kliens bevezetése 2024-ben valósulhat meg.