Bár a következő generációs rakétája még nem repült, a SpaceX nem áll le a Starship járatok foglalásával. Pénteken egy Astrolab nevű startup jelentette be, hogy nemrégiben szerződést írt alá Elon Musk magán űrvállalatával, hogy egy legkorábban 2026 közepén induló, legénység nélküli Starship teherszállító küldetésen helyet foglaljon. “Ez az első kereskedelmi teherszállító szerződése a SpaceX-nek a holdfelszínre,” mondta Jaret Matthews, az Astrolab vezérigazgatója a The New York Times-nak, hozzátéve, hogy cége az érintett ügyfelek egyike.

Az Astrolab olyan járművet épít, amely reményeik szerint egy napon felszerelést, ellátmányt és embereket szállít majd a holdfelszínen. A Rugalmas Logisztika és Felfedezés (FLEX) nevű rover mérete egy Jeep Wranglerhez hasonló, így nagyobb, mint a NASA Perseverance rovere a Marson. A rover egy robotkart is tartalmaz, amely segít a rakomány kezelésében, és akár 24 km/h sebességgel is közlekedhet. Ráadásul a Astrolab FLEX két űrhajóst is képes szállítani.

Amint leszáll a Holdra, az Astrolab szerint a FLEX lesz a legnagyobb rover, amely a holdfelszínen közlekedik. Matthews elmondta a Times-nak, hogy az Astrolab már várakozó ügyfelekkel rendelkezik, akik a roverrel szállítanának rakományt a 2026-os Starship küldetés során. Távolabbi jövőre tekintve Matthews szerint a FLEX segíthet a Holdon és azon túl állandó emberi jelenlét kiépítésében. “Végül is célunk, hogy a Holdon és a Marson is flottával rendelkezzünk,” mondta. “És igazán úgy látom, hogy ezek a járművek lesznek az űrbéli gazdaság katalizátorai.”