Az Európai Unió digitális piacokra vonatkozó új rendelete, a Digital Markets Act (DMA) márciusi hatálybalépése óta változásokat hozott az Apple alkalmazásdisztribúciós stratégiájában az EU-ban élő felhasználók számára. Ez a lépés lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy szélesebb körben választhassanak, honnan szeretnék alkalmazásaikat letölteni, ezáltal megtörve az Apple monopolhelyzetét az alkalmazások terjesztésében.

AltStore

Az AltStore, egy harmadik féltől származó alkalmazásbolt, kiemelkedik az új lehetőségeket kínáló platformok közül, mivel a jóváhagyási folyamat végéhez közeledik. A 2019 óta elérhető AltStore hamarosan új verzióban jelenik meg kifejezetten iOS-re, kezdetben két alkalmazással: a Delta játékemulátorral és a Clip vágólap-kezelővel. Ezek az alkalmazások a Patreon keresztüli támogatásokért cserébe lesznek elérhetőek, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy elkerüljék az Apple által megszabott jutalékokat.

Az Apple még mindig bizonyos szintű ellenőrzést tart fenn az alternatív alkalmazásboltok és azok alkalmazásai felett, minden piactér-telepítésért és az egymillió letöltést meghaladó alkalmazásokért díjat szabva ki. Ez a megközelítés kihívást jelent a fejlesztők számára, akiknek fenntartható megoldásokat kell találniuk az alternatív disztribúcióhoz.

Az EU által támogatott változások lehetőséget adnak az iPhone-tulajdonosoknak, hogy széles körű alkalmazásokhoz férjenek hozzá, ugyanakkor új biztonsági kérdéseket is felvetnek. Az Apple régóta hangoztatott érve, miszerint az alternatív letöltési lehetőségek növelik a malware kockázatát, továbbra is fontos szempont, de a vállalat igyekszik megőrizni a rendszer biztonságát. Az AltStore és hasonló kezdeményezések előretörése fontos lépést jelent a felhasználók választási lehetőségeinek bővítésében, miközben figyelemmel kísérik a biztonsági kihívásokat és az Apple által meghatározott szabályokat.