Az Ericsson R380-at nem vitathatóan az első okostelefonként tekinthetjük, bár a vélemények sokszor eltérnek a kérdésben. Sokan a Nokia N95-öt vagy egy Communicator-t neveznek meg a valódi első okostelefonként, ám az állításuk téves, mert a valóságban az Ericsson R380 volt az első.

Tudásvilág #5: Az Ericsson R380 az első, amit okostelefonként hirdettek

Az Ericsson R380 előnye a korai megjelenése, amelyet az Ericsson Mobile Communications adott ki 2000-ben. Ötvözte a mobiltelefon és a PDA funkcióit. Ez volt az első telefon, amelyet a piacon és a sajtóban “okostelefonnak” hirdettek, ezzel népszerűsítve a fogalmat. Egy másik úttörő lépés volt, hogy ez a modell volt az első, amely Symbian OS-t használt.

Első pillantásra egy standard Ericsson modellel találkozunk, de ha eltávolítjuk a numerikus gombmezőt, egy nagy méretű, monokróm és rezisztív képernyőt látunk. A nagy antenna megegyezik a T sorozat modellekével. A készülék kiemelkedik az infravörös adóval és a stylus tollal, amellyel a komplex Symbian menüket kezelhetjük.

Ericsson R380

Az Ericsson R380 egy beépített névjegyzékkel rendelkezett, számos beállítási lehetőséggel és képes volt e-maileket küldeni és fogadni. A WAP szolgáltatások is elérhetőek voltak, és az internethez való csatlakozás 2000-ben csodálatos volt. A termelékenységi opciók széles skáláját kínálták, beleértve a naptárt, a To Do emlékeztetőket és hihetetlen, de még egy nagyméretű és könnyen használható virtuális touch billentyűzetet is, amit a ceruzával használhattunk.