Már teszteltünk korábban telefonokat, táblagépeket és laptopokat, sőt, még elektromos rollerokat is, de most egy Wi-Fi routert is kipróbáltunk, amely 5G kapcsolatot biztosít. Ez a Tenda 5G03 AX1800, amelyet “klasszikus” módon használhatsz Ethernet kábellel, de SIM kártya segítségével is. Néhány napig teszteltük, most pedig itt az ideje, hogy bemutassuk, mit nyújt ez az eszköz.

Kicsomagolás és dizájn

Az kicsomagolási élmény nem túl bonyolult. A router egy viszonylag kisméretű, fekete dobozban érkezik, narancssárga akcentusokkal itt-ott, akárcsak minden más, korábban tesztelt Tenda termék. A doboz jól védi az eszközt a szállítás során, a csomagban pedig a routeren kívül találunk egy Ethernet kábelt, egy tápegységet, egy telepítési útmutatót és a dokumentációt.

A dizájn modern, toronyszerű, egy Mesh egységre emlékeztet. Fekete színű, a “Tenda” és “5G” logók arany színűek, ami növeli az eleganciát. Az esztétika is fontos, hiszen ez nem az a router, amit el szeretnél rejteni, és akár a lakás központi részében is elhelyezhető anélkül, hogy túlságosan szembetűnne, vagy elrontaná a helyiség esztétikáját.

Tenda 5G03 AX1800 TESZT

Az talpán található a nano SIM foglalat, mellette egy bekapcsoló gomb, a hátoldalon pedig a tápcsatlakozó, egy Ethernet LAN port és egy WAN / LAN2 port. Egy másik meglepetés a “Mesh” gomb, ami arra utal, hogy nem csak a dizájn emlékeztet egy ilyen rendszerre, de több egységet is hozzáadhatunk a lefedettség növelése érdekében.

Telepítés és beállítás

A Tenda 5G03 AX1800 telepítési folyamata gyorsan lezajlik. Letöltöd a Tenda WiFi alkalmazást (elérhető iOS és Android rendszerekre) a telefonodra, gondoskodsz róla, hogy a router csatlakoztatva legyen az áramforráshoz és be legyen kapcsolva, majd csatlakozol a WiFi hálózathoz a router alján található hitelesítő adatok segítségével. Az alkalmazásban beállíthatod a WiFi hálózat nevét, jelszavát és kiválaszthatod a kapcsolat típusát (Ethernet / 5G).

Egy másik módszer, amit a felhasználói kézikönyvben is megtalálsz, a PC vagy notebook segítségével történő beállítás. Bevallom, ezt a módszert választottam, mert a laptopom kéznél volt. Miután csatlakoztál a hálózathoz, akár kábellel, akár WiFi-n keresztül, elérheted a tendawifi.com címet, és követheted a képernyőn megjelenő beállítási utasításokat. Az alkalmazásból vagy a weboldalról hozzáférhetsz olyan opciókhoz, mint a Guest Network, OFDMA, Parental Control, Virtual Server, DDNS és QoS.

Specifikációk és sebességek

Tenda 5G03 AX1800 egy Wi-Fi 6-os, két sávos router, amely 8 belső 5G / 4G antennát és 2 Wi-Fi antennát tartalmaz. Külső TS-9 antennaportok is megtalálhatóak, melyek egy kis nyílás mögött vannak elrejtve a hátlapján. Az ígéretek szerint 4.67 Gbps (letöltési sebesség) és 1.25 Gbps (feltöltési sebesség) sebességekre képes, amikor 4G / 5G hálózatra csatlakozik. Ezt a módot használtam egy SIM-kártyával, amely támogatja a 5G kapcsolatot.

Tenda 5G03 AX1800 TESZT

Laptopon és okostelefonon végeztem teszteket, és a legmagasabb elért letöltési sebesség 298 Mbps volt, míg a feltöltési sebesség 17.81 Mbps. Ha már használtad a 5G hálózatot Magyarországon, akkor valószínűleg tapasztaltad, hogy nem mindig stabil, és a sebességek változnak.

Tenda 5G03 AX1800 TSPEEDEST

Nem voltak zavaró megszakítások, de néha a sebesség csökken, a router 5G-ről 4G-re vált, és fordítva. Az okostelefonon a legnagyobb elérhető letöltési sebesség 73.6 Mbps volt, a feltöltési sebesség pedig 28.9 Mbps. Hasonló értékekre kell számítanod, ha 5G routert szeretnél vásárolni, mivel az eredmények a helytől és a rendelkezésre álló hálózattól függnek. Az a lényeg, hogy zökkenőmentesen nézhetsz videókat, akár 4K minőségben is, és gyorsan böngészhetsz az interneten.

Ha otthon vagy, Ethernet kábellel csatlakoztathatod a Tenda 5G03-at az internetszolgáltató modemjéhez. Ebben az esetben sokkal nagyobb sebességet érhetsz el, mivel a kábeles kapcsolat stabilabb, mint a 4G / 5G.

Íme a teljes specifikációs lista:

  • Méretek: 9.2 x 11.85 x 19.6 cm
  • Súly: 495 gramm
  • Interfész: 1x 10/100/1000 MBps Gigabit LAN port, 1x 10/100/1000 MBps Gigabit WAN / LAN2 port
  • Standardok és protokollok: IEEE 802.11 ax, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n (Wi-Fi 6)
  • Antennák: 8 belső 5G / 4G antenna; 2 x belső Wi-Fi antenna; 2 x TS-9 antenna port
  • 5G NR jelráta: Akár 4.67 Gbps letöltési sebesség, akár 1.25 Gbps feltöltési sebesség
  • Wi-Fi jelráta: 574 Mbps a 2.4 GHz-es sávban és 1201 Mbps a 5 GHz-es sávban, összesen 1775 Mbps (kombinált)
  • Kapcsolattípus: PPPoE, dinamikus IP, statikus IP
  • Biztonság: WPA2 / WPA3, WPA / WPA2, WPA2-PSK, WPA-PSK, WEP + Tűzfal
  • CPU: 7nm, négymagos, 2GHz-es órajel
  • Technológia: MU-MIMO, LBO (Location-Based Optimization)

Értékelés

Íme, elérkeztünk a végkövetkeztetésekhez, tehát összegezzük és felfedjük, kinek szól ez az eszköz. A Tenda 5G03 egy olyan router, amelyet akkor vásárolsz meg, ha gyakran utazol és bárhol szükséged van internetre. Otthon használhatod Ethernet kábellel csatlakoztatva, közvetlenül a szélessávú internetmodemhez, és amikor szabadságra mész, csatlakoztatsz hozzá egy SIM kártyát, és korlátlan internet hozzáférésed van a szállodai szobában.

A sebességek elegendően jók laptopon, okostelefonon vagy táblagépen végzett helyszíni feladatokhoz, a Tenda által beépített technológiák pedig biztonságos, stabil kapcsolatot biztosítanak. Jobb lett volna, ha rendelkezik belső akkumulátorral, így nem lennénk folyamatosan energiaforrásra szorulva.

Mindazonáltal, valószínűleg ez az eszköz helyet fog találni egy IT szakember, üzletember, vagy akár egy vlogger/influencer hátizsákjában, aki szüksége van internetre bárhol is van, a fotók, videók szerkesztéséhez és feltöltéséhez a közösségi média platformokon.

Ár és elérhetőség

A Tenda 5G03 AX1800 5G router az alábbi online kiskereskedőknél található meg:

A router ára eltérő lehet a különböző forrásokban, így érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, mielőtt megvennéd. Ne felejtsd el, hogy az árak változhatnak, ezért mindig ellenőrizd az aktuális ajánlatokat. De mindent összevetve, a Tenda 5G03 AX1800 kitűnő választás lehet, ha gyors és megbízható internetkapcsolatra van szükséged útközben. Szóval, ha úgy gondolod, hogy szükséged van egy ilyen eszközre, akkor érdemes befektetni bele.