Ma szó lesz az Apple éves WWDC24 konferenciájáról, egy új funkcióról a Google Play Store-ban, valamint az EU Telegram vizsgálatáról. További részletek ezekről és más témákról lentebb.

Tech Radar 29.05.2024 – A nap témái:

1. Az Opera bejelentette, hogy együttműködik a Google-lal a Gemini AI modellek integrálása érdekében a böngészőjében. Az Opera böngésző Aria nevű AI-ja több nagy nyelvi modellt használ, és mostantól a Gemini technológiák is hozzájárulnak az új funkciókhoz, mint például a képgenerálás és a válaszok hangos lejátszása. Ez a több mint 20 éves együttműködés új szintre lép. (Neowin)

2. A Samsung valószínűleg 100 dollárral emelheti a Galaxy Z Fold 6 és Flip 6 árait. A Techmaniancs jelentése szerint az új hajlítható modellek a július 24-i Galaxy Unpacked eseményen kerülnek bemutatásra, de sok ellentmondó információ kering. Úgy tűnik, a készülékek csak néhány hardveres fejlesztést és új AI funkciókat kapnak. (Android Headlines)

3. Az Honor vezérigazgatója, Zhao Ming, kijelentette, hogy a cég jövőbeli vertikálisan hajlítható telefonjai kreatívabbak és egyedibbek lesznek, mint a versenytársaké. Az Honor 200 sorozat bemutatóján Zhao kritizálta más gyártók innováció hiányát, és hangsúlyozta, hogy az Honor új megoldásokkal, erősebb akkumulátorral és tartósabb zsanérral fog előállni a Magic Flip modellhez. (Huawei Central)

4. A Precision Neuroscience új világrekordot állított fel 4096 elektróda elhelyezésével az emberi agyon. Ez a minimálisan invazív agyi implantátum, amelyet Ben Rapoport, a Neuralink korábbi társalapítója is segített kifejleszteni, részletes neurális térképezést tesz lehetővé, és forradalmasíthatja a beszéd és mozgás helyreállítását agysérültek esetében. (Ars Technica)

5. A Google Play Store új funkciót indított, amely lehetővé teszi az alkalmazások távoli eltávolítását más csatlakoztatott eszközökről. Az Android felhasználók mostantól közvetlenül a Play Store-ból kezelhetik alkalmazásaikat az összes eszközükön, az „Alkalmazások és eszközök kezelése” menüpontban kiválaszthatják az eltávolítandó alkalmazásokat. Ez jelentősen javítja az eszközök használatának kényelmét és ellenőrzését. (PhoneArena)

6. A Microsoft Start időjárás szolgáltatása második éve a legpontosabb globális időjárás-előrejelző a Forecastwatch szerint. Az értékelés 2023-ban 22 meteorológiai szolgáltatást vizsgált, és a Microsoft Start kiemelkedő eredményeket ért el a hőmérséklet és a felhőborítottság előrejelzésében. Az AI radar- és műholdadatokkal kombinálva járult hozzá ezekhez az eredményekhez. (Neowin)

7. A YouTube hivatalosan is elindította a Playables programot, amely több mint 75 ingyenes játékot kínál mobil eszközökre és asztali gépekre. A felhasználók menthetik a játék előrehaladását, nyomon követhetik a pontszámokat, és visszajelzést adhatnak a játékélmény javítása érdekében. A funkció fokozatosan válik elérhetővé minden felhasználó számára, egy korlátozott YouTube Premium előfizetői tesztelési fázis után. (Android Police)

8. A TSMC továbbra is bízik abban, hogy a 2 nm-es chipeket a tervek szerint 2025-ben szállítják, miközben a Samsung és az Intel 1 nm-es chipeket tervez 2026-27-re. A TSMC folyamatos előrehaladást jelentett be, és 90%-os hozammal rendelkezik a „Gate-All-Around” technológia terén. A TSMC vezérigazgatója nagy keresletet jósol a 2 nm-es folyamat iránt, amely meghaladja a 3 nm-es és 5 nm-es igényeket. (Patently Apple)

9. Az uniós szabályozók vizsgálják, hogy a Telegram szigorúbb szabályozás alá kell-e esnie. Az üzenetküldő platformot illegális tartalom és a felhasználók számának kiszámítása miatt vizsgálják a Digitális Szolgáltatások Irányelve alapján. A Telegram szerint az EU-ban csak 41 millió aktív felhasználója van, ami elmarad a szigorú szabályozásra vonatkozó 45 milliós határtól. (Neowin)

10. Az Apple bemutatta az éves Worldwide Developers Conference (WWDC24) programját, beleértve a Keynote és a Platforms State of the Union előadásokat. Az ingyenes online esemény bemutatja a legújabb technológiákat az iOS, iPadOS, macOS, tvOS, visionOS és watchOS rendszerekhez. A fejlesztők több mint 100 technikai szekcióhoz, mélyreható konzultációkhoz és élő fórumokhoz férhetnek hozzá. (Patently Apple)

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, hogy naprakész maradj a legújabb hírekkel és elemzésekkel: Mobilissimo Hírlevél.