Ma a luxusautó-gyártók eladásainak drámai csökkenéséről beszélünk Dél-Koreában, a Medusa banki trójai visszatéréséről új, veszélyes trükkökkel, valamint a Google terveiről, hogy a Pixel telefonok gyártását Indiába költöztetik. Olvassa el alább az összes fontos napi témát.

Tech Radar 07.07.2024 – A nap témái:

1. A luxusautó-gyártók eladásai drámai módon csökkentek Dél-Koreában a gazdasági problémák közepette. 2024 első felében olyan luxusmárkák, mint a Bentley, a Porsche és a Land Rover jelentős visszaesést tapasztaltak, míg a Tesla, a Toyota és a Honda növekedést jelentettek. A Tesla a Model Y és Model 3 modellek eladásaival tűnt ki, harmadik legnépszerűbb importautómárkává vált az országban (Korea Times).

2. A Medusa banki trójai visszatért, még veszélyesebb módon, elkerülve a felismerést és globálisan támadva. Közel egy év szünet után az új, könnyebb és kevesebb jogosultságot kérő változat az USA-ban, Kanadában, Európában és Törökországban célozza az Android felhasználókat. A Medusa látszólag legitim alkalmazásokon keresztül terjed, mint például a „4K Sports”, a Google Chrome és az InatTV, hozzáférést kérve az eszközök szolgáltatásaihoz és más jogosultságokhoz az eszközök megfertőzéséhez (Fox News).

3. A Google a Pixel telefonok gyártását Indiába költözteti, és szeptemberig teljes kereskedelmi termelést tervez. A Foxconn fogja gyártani a Pro modelleket, míg a Dixon Technologies a standard Pixel modelleket gyártja. Bár az Indiában gyártott Pixel-eket kezdetben az európai piacra szánják, a Google tervezi az export bővítését az USA-ba is (Android Authority).

4. A Google TSMC-re való váltása a Tensor G5 miatt okot adhat arra, hogy kihagyjuk a Pixel 9-et és várjuk a Pixel 10-et. A 3 nanométeres gyártási folyamattal és az Integrated Fan-Out technológiával a Tensor G5 jobb energiahatékonyságot és teljesítményt ígér. A Pixel 6 és újabb modellek felhasználói számára a várakozás jelentős fejlesztéseket hozhat (9to5Google).

5. Egy hatalmas adatközlés online közzétett közel 10 milliárd ellopott jelszót, a Cybernews kutatócsoportja szerint. A rockyou2024.txt nevű fájl 2021 és 2024 között gyűjtött jelszavakat tartalmaz, és a RockYou2021 folytatása. A szakértők figyelmeztetnek, hogy ezek a jelszavak használhatók a credential stuffing támadásokhoz, növelve a csalások és az identitáslopások kockázatát (BGR).

6. Az Android telefonok bekapcsológombjának funkciója egyre bonyolultabbá válik. Valaha csak a bekapcsolásra/kikapcsolásra használták, most asszisztens indítására vagy érintés nélküli fizetésekre használják. Ez a változás összezavarja a felhasználókat, akik gyorsan ki akarják kapcsolni a telefonjukat. A legtöbb márka lehetővé teszi a testreszabást, de a beállítások eltérőek és nehezen megtalálhatók (Android Authority).

7. The Verge: „Több tucat laptopot teszteltünk, hogy összehasonlítsuk a Snapdragon-t az Intel, AMD és Apple chipekkel”. 12 év után a Microsoftnak sikerült életképessé tenni a Windows on Arm rendszert, a Qualcomm Snapdragon X Elite és X Plus chipekkel versenyképes platformot kínálva. A tesztek során a Snapdragon X Elite felülmúlta az Intel és AMD teljesítményét multicore-ban, de lemarad a GPU és a játék terén. A Snapdragon laptopok akkumulátorai 14-16 órán át tartanak, de nem érik el a MacBook Air 18 óráját (The Verge).

8. Liu Yang, Kína első női űrhajósa, arra ösztönzi a hongkongi fiatalokat, hogy kövessék álmaikat és dolgozzanak keményen. Egy előre rögzített beszédben Liu hangsúlyozta a tudományos ismeretek fontosságát és a hongkongi űrkutatási oktatási bázis inspiráló szerepét. Ez a központ a helyi hatóságok által támogatott innovációs és technológiai fejlesztési erőfeszítések része (SCMP).

9. Egy fejlesztőnek sikerült közvetlenül a Google Drive-ról bootolnia az Arch Linuxot egy régi, tároló nélküli laptopra, de nem ajánlott. A FUSE fájlrendszert használva, hogy megkerülje a tárolási követelményeket, Ersei olyan problémákat oldott meg, mint a törött symlinks és a gyenge teljesítmény. A projekt hordozható Linux verziók létrehozásában és oktatási célokra is használható, de inkább érdekes kísérlet, mint gyakorlati megoldás (XDA Developers).

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre, hogy naprakész legyen a legfrissebb hírekkel és elemzésekkel: Mobilissimo Hírlevél