Friss hírünk Kínából érkezik: a Huawei Central értesülései szerint a Huawei megkapta az USA engedélyét, hogy a Qualcommtól 5G lapkákat vásároljon. Az amerikai kormány szankciókkal nehezítette meg a cég életét 2019 óta. Emiatt a Huawei nem használhatott 5G lapkákat, illetve a Google szolgáltatásait. A szankciók terjedelme az idő során csak nőtt, enyhítésről nem beszélhettünk.

Szóbeszéd: Az USA megenyhíti a szankcióit, a Qualcomm 5G lapkákat szállíthat a Huaweinek

Az amerikai szankciók legutóbbi szakasza a japán és holland technológiai vállalatokat érintette, amelyek lapkagyártó eszközöket szállítottak. Ez miatt a Huawei arra volt kényszerülve, hogy csúcskategóriás telefonjait 4G lapkákkal értékesítse. Bár létezett egy kerülőút: a Huawei Mate 50 és P60 modellekhez kaphatóak voltak beépített 5G modemes tokok.

Szóbeszéd: Az USA megenyhíti a szankcióit, a Qualcomm 5G lapkákat szállíthat a Huaweinek

A Huawei Central ma azt állítja, hogy az USA enyhített az exportra vonatkozó szabályokon a Qualcomm és a Huawei részére szállított 5G lapkák tekintetében. Mindazonáltal óvatosságra intünk mindenkit, tekintve a Huawei kulcsszerepét az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúban. Igaz, a Qualcomm licenszelési és globális üzleti divíziójának elnöke januárban úgy nyilatkozott, hogy nem tekinti “Huawei korlátozásoknak” a helyzetet, és az USA Külkereskedelmi Bizottságától sem érkezett ezzel kapcsolatban hivatalos információ.

Meg kell jegyeznem, hogy a Huawei Mate 60 5G-ről szóló pletykák már mintegy egy éve terjengenek, tehát van itt egy “megfoghatatlan” információ, ami nem akar eltűnni. Véleményem szerint nem valószínű, hogy a Huawei Mate 60 modell 5G lapkával kerül piacra.

Úgy gondolom, a Huawei továbbra is 4G lapkás telefonokat fog gyártani, és kiegészítőként 5G modemmel felszerelt tokokat kínál majd a felhasználóknak.